Nederlandse Vereniging van Journalisten

Wat te doen bij inbeslagname
journalistiek materiaal?
(05 juli 2006)
Mr. Gerard Schuijt geeft in zijn boek `Vrijheid van nieuwsgaring' een aanbeveling aan de Nederlandse journalistiek. Als er sprake is van het in beslag nemen van journalistiek materiaal (documenten, videobanden, foto's e.d.) op een redactie en een huiszoeking op een redactie met de bedoeling dergelijk materiaal in beslag te nemen, luidt zijn aanbeveling:

- volgens de rechtspraak mag niet tot huiszoeking (tegenwoordig doorzoeking) worden overgegaan vóórdat geprobeerd is of een redactie het materiaal vrijwillig heeft afgestaan.

- als een redactie het materiaal niet vrijwillig wil afstaan (wat meestal wel het geval zal zijn), moet een redactie het niet tot doorzoeking laten komen (er kan dan veel grotere schade worden aangericht aan het redactiegeheim). Beter kan een redactie zeggen dat men bereid is het materiaal uit te leveren indien o de rechter-commissaris een bevel tot uitlevering ter inbeslagneming geeft
o het materiaal uitsluitend in handen komt van de rechter-commissaris (en dus niet van de politie en het openbaar ministerie), totdat op de klacht tegen de inbeslagneming tot in hoogste rechterlijke instantie is beslist.

- Vervolgens kan dan een klacht tegen de inbeslagneming worden ingediend.
Desgewenst kan men proberen met het Openbaar Ministerie overeen te komen, dat het materiaal verzegeld wordt overgedragen (of dat het bij een notaris wordt gedeponeerd), eveneens in afwachting van een beslissing van de rechter over een in te dienen klacht. Het College van Procureurs-Generaal heeft al in 2002 aanbevolen dat de media in beginsel in de gelegenheid moeten worden gesteld het materiaal verzegeld over te dragen.

G.A.I. Schuijt, Vrijheid van nieuwsgaring, Den Haag; Boom Juridische Uitgevers 2006, p. 189-191.