Nederlandse Vereniging van Journalisten

Aan de NVJ-leden werkzaam bij de dagbladen
Brief nav nieuwe loongebouw
Amsterdam, 4 juli 2006

Geachte collegae,

Velen van u ontvangen de komende weken hun functiebeschrijving in het kader van het nieuwe loongebouw. In navolging op mijn brief van 6 mei jl. wil ik hierbij nogmaals benadrukken dat de beschrijving van cruciaal belang is voor uw verdere carrière.

Op basis van uw functiebeschrijving wordt u ingedeeld in een schaal. Die functiebeschrijving moeten alle werkzaamheden bevatten die u op dit moment uitvoert. Op een aantal redacties hebben journalisten al functiebeschrijvingen ontvangen waarin een functiebeschrijving is weergegeven die uitgaat van de toekomst. Dat is dus niet de bedoeling. Het is wel pragmatisch maar het gevolg hiervan zou kunnen zijn dat u ten onrechte in een te lage schaal geplaatst wordt.

Wat belangrijk is in dit nieuwe loongebouw is dat alle werkzaamheden meetellen, dus ook bijvoorbeeld als u foto's maakt voor de krant, als u een paar uur per week coördineert, een team aanstuurt, freelancers aanstuurt of als u er een paar uur per week eindredactie bij doet. Dit alles kan er toe leiden dat je in een hogere schaal komt.

Als u het niet eens bent met uw functiebeschrijving, dan adviseren wij u om een gesprek aan te gaan met uw chef/hoofdredacteur om dat aan te geven. Als dat niet leidt tot wijzigingen dan dient u uw opmerkingen wel aan te geven op het formulier bij de functiebeschrijving die u voor gezien moet tekenen. Als u in deze fase op deze manier geen bezwaar maakt dan is dat later niet meer mogelijk.

Bij een aantal redacties ben ik inmiddels langs geweest om uitleg te geven. Mocht ook uw redactie daar behoefte aan hebben (graag aangeven via uw redactiecommissie) dan kom ik graag. Voor vragen zijn wij uiteraard ook telefonisch bereikbaar.

Met vriendelijke groet,

Bianca Rootsaert, secretaris NVJ