Nederlandse Vereniging van Journalisten

Van WAO naar WIA
Per 29 december 2005 hebben we afscheid genomen van de WAO. Hiervoor is de nieuwe Wet 'Werk en Inkomen naar Arbeidsvermogen (WIA)' in de plaats gekomen. Oude inkomenshiaten na arbeidsongeschiktheid - zoals het WAO hiaat
- komen te vervallen; nieuwe hiaten ontstaan.

De ingangsdatum van de WIA is 29 december 2005. Dit betekent dat iedereen die ziek is geworden na 1 januari 2004 met terugwerkende kracht met dit nieuwe regime van arbeidsongeschiktheid te maken krijgt.

Regeling voor Dagbladjournalisten
Al vanaf 1993 is er een eigen regeling van kracht voor Dagbladjournalisten uitgevoerd door verzekeraar Centraal Beheer Achmea. Deze regeling kent een verplichte deelname en fungeert als een solidair vangnet om inkomenshiaten na arbeidsongeschiktheid op te vangen.

Door een Commissie van Toezicht, bestaande uit vertegenwoordigers van werkgevers en werknemers, wordt deze regeling gecontroleerd. Dit heeft er ondermeer voor gezorgd dat er een winstdelingsregeling van toepassing is, waardoor het merendeel van de winst uit de regeling terug vloeit naar de werknemers in de vorm van premiekorting of ten behoeve van indexering van lopende arbeidsongeschiktheidsuitkeringen.

Nu de WAO is vervangen door de WIA is door werkgevers en werknemers besloten het bestaande vangnet aan te passen. In plaats van verzekering van het WAO hiaat zal het vangnet bestaan uit verzekering van de WGA hiaten. Een en ander is vastgelegd in de CAO voor de Dagbladjournalisten.

Omdat de WIA met terugwerkende kracht vanaf 1 januari 2004 is ingegaan - voor verzekering van arbeidsongeschiktheid is de eerste ziektedag bepalend voor de verzekeringsdekking - hebben we te maken gekregen met de volgende situatie:
Vanaf 1 januari 2004 was er eigenlijk geen sprake meer van het WAO hiaat. Als verzekeraar heeft Centraal Beheer Achmea vanaf die datum geen risico meer gelopen. Bij verzekeraars is het dan de gewoonte om de premie terug te geven, onder aftrek van administratiekosten.
Ook vanaf 1 januari 2004 was er - ook met terugwerkende kracht! - wel sprake van een nieuw hiaat: het WGA hiaat. Omdat de WIA pas per 29 december 2005 is ingevoerd, was dit risico niet verzekerd in 2004 en 2005.

Premie teruggave?
In de markt zien we verzekeraars op verschillende manieren omgaan met deze materie:
Sommige verzekeraars geven de over 2004 en 2005 betaalde premie terug aan de werkgever, die op haar beurt dit terug kan geven aan de werknemers die veelal de premie hebben betaald. De teruggave van de premie vindt dan overigens plaats onder aftrek van administratiekosten. Andere verzekeraars geven de over 2004 en 2005 betaalde premie voor verzekering van WAO hiaat niet terug, maar wenden deze aan voor verzekering van het WGA hiaat. Omdat het verzekeringsrisico voor het WGA hiaat veel kleiner is dan van het WAO hiaat, is de in 2004/2005 betaalde premie WAO hiaat meer dan voldoende voor betaling van de premie WGA hiaat voor de jaren 2004 tot en met 2006.
Beleid van CAO partijen voor de Dagbladjournalisten CAO-partijen hebben gekozen voor de volgende aanpak: De in 2004 en 2005 betaalde premie voor WAO hiaat wordt niet gerestitueerd maar aangewend voor verzekering van het WGA hiaat voor de jaren 2004 tot en met 2006.
Dit betekent dat werknemers geen WAO hiaat premie retour krijgen, maar ook geen WGA hiaat premie hoeven af te dragen over 2004 tot en met 2005. Dit betekent ook dat er in 2006 geen premie WGA hiaat wordt geheven. Naar alle waarschijnlijkheid resteert er dan nog een gering bedrag per werknemer. Dit bedrag wordt gereserveerd en zal als korting op de premie in 2007 en daarop volgende jaren worden verstrekt.

Voor deze oplossing is gekozen vanwege de volgende argumenten: De WAO-hiaat regeling is een collectieve regeling, evenals de nieuwe WGA- hiaat regeling. In het verleden zijn er jaren geweest waarin de premie te laag is geweest. Er is toen niet besloten om achteraf extra premie te heffen. De premie over 2004 en 2005 blijkt terugkijkend te hoog te zijn geweest. In lijn met eerdere besluiten is besloten niet tot teruggave van het teveel geïnde over te gaan. Voor wat betreft de premie over 2004 en 2005 moet worden opgemerkt dat de definitieve besluitvorming inzake de WIA laat heeft plaatsgevonden, zodat in 2004 niet ingespeeld kon worden op deze wetswijziging. In 2005 is de premie zonder dat er al definitieve besluitvorming inzake de WIA was al lager vastgesteld dan in 2004. Bovendien achten wij het maatschappelijk onverantwoord om werknemers, die tussen 1 januari 2004 en 29 december 2005 ziek zijn geworden tussen wal en schip te laten vallen. Vandaar dat de betaalde WAO premie niet terug wordt gegeven, maar wordt aangewend voor verzekering van het WGA hiaat voor 2004 en 2005.
Het restant - de betaalde WAO hiaat premie over 2004 en 2005 verminderd met de WGA premie voor 2004 tot en met 2006 - wordt in reserve gehouden en eveneens niet gerestitueerd. Na aftrek van belastingen en relatief hoge uitvoeringskosten zou het namelijk gaan om een bedrag van ca. E 40,- ineens per persoon.
Liever besteden we het dit bedrag bruto (zonder aftrek van belasting en zonder aftrek van aanzienlijke uitvoeringskosten) aan premiekorting op volgende verzekeringsjaren.
Een onafhankelijke Commissie van Toezicht, bestaande uit vertegenwoordigers van werkgevers en werknemers houdt in het oog of de reserve daadwerkelijk en volledig wordt ingezet voor premiekorting en zodoende (als korting) terug gaat naar de premiebetalers.

Tot slot
Op deze wijze wordt er voor gezorgd dat de regeling voor Dagbladjournalisten naadloos overgaat naar de nieuwe wetgeving, zonder dat er werknemers tussen wal en schip vallen.

Omdat het premierestant niet gerestitueerd wordt, maar wordt ingezet voor toekomstige premiekorting blijft er netto meer geld beschikbaar voor de werknemers in de vorm van premiekorting op de WGA hiaat verzekering.