Ingezonden persbericht


Winnaar van mourik vermeulen stimuleringsprijs bekend

Den Haag, woensdag 5 juli 2006

PERSBERICHT

Voorafgaand aan de eindexamenuitreiking van de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten is vrijdag 30 juni de van mourik vermeulen stimuleringsprijs toegekend aan studente Interieurarchitectuur Marlies Hoevers in de Raad voor de Rechtspraak, aan de Kneuterdijk in Den Haag.

van mourik vermeulen architecten is een in Den Haag gevestigd architectenbureau, dat bekend is geworden met een breed oeuvre van hoge kwaliteit, zoals bijvoorbeeld het Fortis hoofdkantoor in Utrecht en meer recent de distilleerderij Nolet in Schiedam.

Het bureau werkt aan diverse opgaven op het gebied van utiliteit, woningbouw, stedenbouw en interieur. Omdat men opereert in diverse werkvelden ontstaat er een kruisbestuiving tussen de verschillende disciplines en schaalniveaus.

Naar aanleiding van het vijftigjarig bestaan van het bureau in 2005 heeft van mourik vermeulen architecten het idee opgepakt om in samenspraak met de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag een jaarlijkse stimuleringsprijs in het leven te roepen voor eindexamenstudenten interieurarchitectuur. Deze prijs, die dit jaar voor het eerst wordt uitgereikt, is ontstaan vanuit de gedachte dat de hedendaagse interieurarchitectuur als discipline zich goed kan ontplooien in de inbedding van de andere ontwerpende disciplines op het gebied van de gebouwde omgeving. Daarbij is het van belang dat interieurarchitecten in staat zijn hun werk te plaatsen zowel in de context van de stedenbouwkundige en architectonische situatie, als in staat zijn tot een integrale aanpak van meubilair, materiaalontwikkeling en productontwerp, kortom overal waar in de interieuropgave sprake is van overgangssituaties tussen de verschillende architectonische schaalgebieden en de manier waarop deze schaalgrenzen overschreden worden. Door middel van de stimuleringsprijs wil het bureau aankomende interieurarchitecten aanmoedigen op deze wijze met hun vak om te gaan. Daarnaast streeft van mourik vermeulen architecten met de instelling van deze prijs naar de versterking van de positie van de interieurarchitectuur als discipline en een aanscherping van de dialoog over de rol van het interieurontwerp.

Studenten konden aan de prijsvraag deelnemen door het inzenden van hun examenopdracht, waarbij uitgegaan werd van het hergebruik van een bestaand gebouw in het centrum van Den Haag. Uit zestien inzendingen zijn drie deelnemers genomineerd, waarbij sterk is gekeken naar de mate waarin op alle schaalniveaus samenhangend is ontworpen, dan wel de bedoelde overgangssituaties zijn opgezocht. Genomineerd waren de projecten van de studenten: Marlies Hoevers, Iefke Machielsen en Sander van Veen.

Sander van Veen nam deel met een ontwerp voor een 'Tek Now club', waarbij het bestaande gebouw op succesvolle wijze is hergebruikt als uitgaansgelegenheid. De inzending van Iefke Machielsen viel vooral op door het deelproject 'gelaagdheid' waarbij zij een nieuwe vorm geeft aan het ritueel rond de dodenwake. Marlies Hoevers werd genomineerd met 'De weg naar Marokko', een restaurant en lounge voor Marokkaanse én Nederlandse jongeren.

De keuze van de jury is uiteindelijk gevallen op Marlies Hoevers, met name vanwege het complexe karakter van de opgave die zij zichzelf stelde en de samenhang tussen idee en uitwerking. De prijs bestaat uit een geldbedrag van ¤ 3.000,-; de beide andere deelnemers ontvangen een eervolle vermelding en een aanmoedigingsprijs van ¤ 1.000.-.

/// Einde persbericht. ///

Nadere informatie:
van Mourik Vermeulen architecten
Rookje Meijerink, coordinator public affairs
Tel.: 070-360 68 30
meijerink@vmvarch.nl
www.vmvarch.nl