Kamer van Koophandel Zuid-Limburg

Minister Donner adopteert veiligheidsproject winkelcentrum Heerlen

Nederlandse primeur!

Vandaag heeft minister Donner van Justitie het Keurmerk Veilig Ondernemen (KVO) project in het Heerlense winkelcentrum 't Loon geadopteerd. In dit project werken overheid en bedrijfsleven samen om 't Loon nog veiliger te maken voor consumenten, winkeliers en winkelpersoneel. Het is voor het eerst in Nederland dat een minister een dergelijk veiligheidsproject adopteert. Naast dit unieke feit is tevens het startschot gegeven voor het eerste collectieve winkelverbod in Zuid-Limburg. Beide handelingen vonden plaats tijdens de bijeenkomst 'Stop winkelcriminaliteit!' waarmee de landelijke Kamers van Koophandel hun Maand van het Veilig Ondernemen afsloten.

Door het tekenen van een intentieverklaring hebben de gemeente Heerlen, ondernemers, politie en brandweer aangegeven gezamenlijk de veiligheid in het winkelcentrum verder te vergroten volgens de werkwijze van het Keurmerk Veilig Ondernemen. Zij worden hierbij ondersteund door het Hoofdbedrijfschap Detailhandel (HBD) en het Regionaal Platform Criminaliteitsbeheersing (RPC) Zuid-Limburg. Het RPC Zuid-Limburg werd in juli 2004 opgericht op initiatief van de Kamer van Koophandel met als doel de criminaliteit tegen het bedrijfsleven te voorkomen en terug te dringen.

Babyboek
Uniek aan het KVO-project in 't Loon is de adoptie hiervan door minister van Justitie mr. Piet Hein Donner. Dit deed hij voor het eerst in ons land op speciaal verzoek van de Kamer van Koophandel. De adoptie houdt in dat minister Donner nauwgezet op de hoogte wil worden gehouden van de voortgang van het project en waar mogelijk steun biedt om het succesvol te laten zijn. Om dit te symboliseren, ontving de minister uit handen van Jan Mans, voorzitter Kamer van Koophandel Zuid-Limburg, een zogenaamd 'babyboek' waarin het groeiproces op de voet wordt gevolgd.

Collectief winkelverbod

Parallel aan het Keurmerk Veilig Ondernemen is vanaf vandaag tevens het eerste collectieve winkelverbod in Zuid-Limburg ingevoerd. Indien een persoon in winkelcentrum 't Loon de huisregels overtreedt dan wordt aangifte gedaan bij de politie en krijgt de overtreder direct een winkelverbod voor het hele winkelcentrum voor de periode voor 12 maanden. Als een van deze personen in deze periode toch het winkelcentrum betreedt, pleegt hij of zij 'huisvredebreuk' en wordt de politie ingeschakeld. Het officiële startsein is gegeven door minister Donner en loco-burgemeester De Wit-Romans middels het openen van een afgeschermde website waarop winkeliers en beveiligingsmedewerkers van winkelcentrum 't Loon kunnen zien welke personen een winkelverbod hebben gekregen.

Andere winkelgebieden in Zuid-Limburg die een collectief winkelverbod invoeren, moeten dezelfde regels gaan hanteren als 't Loon. Zuid-Limburg was namelijk de eerste regio in Nederland waar Justitie op verzoek van het RPC en het HBD spelregels heeft opgesteld die gelden voor alle initiatieven in het gehele arrondissement. In de rest van het land werden deze steeds per winkelcentrum of stad opgesteld.




Kamer van Koophandel Zuid-Limburg