Provincie Zeeland


Actieplan Fijn stof

Aansluitend op landelijke maatregelen vinden Gedeputeerde Staten van Zeeland dat zij actie moeten ondernemen om de luchtkwaliteit in de provincie te verbeteren.

De kwaliteit van de buitenlucht is de afgelopen decennia aanzienlijk schoner geworden, maar er zijn desondanks nog steeds te hoge concentraties luchtverontreinigende stoffen in de buitenlucht aanwezig. Het betreft dan vooral fijn stof.

Gedeputeerde Staten hebben in hun vergadering van 4 juli een besluit genomen over het Actieplan Fijn stof.

Ten aanzien van het Actieplan is gekozen voor acties die op de korte termijn direct uitvoerbaar zijn en acties die meer op (middel)lange termijn zijn te verwezenlijken. Voor het uitvoeren van de korte termijn acties wordt nog meer een nauwkeuriger inschatting gemaakt van de kosten die uitsluitend voor rekening van de provincie komen. Voor de (middel)lange termijn acties zullen aparte projectplannen worden gemaakt, waarin inzicht wordt gegeven in de kosten die de provincie en diverse doelgroepen (bijvoorbeeld bedrijven en andere overheden) kunnen leveren. Ook wordt een nauwkeurige schatting gemaakt van de reductie van fijn stof die voortvloeit uit de maatregelen. Op basis daarvan wordt bezien of de maatregelen kosteneffectief zijn en voor uitvoering in aanmerking komen.

De maatregelen zelf moeten voldoen aan een aantal criteria. Het betreft dan uiteraard het effect op de luchtkwaliteit en de gezondheid, de technische haalbaarheid en de termijn waarop invoering kan plaatsvinden. Ook moet duidelijk zijn wie een actie trekt èn of er draagvlak voor is.

Het Actieplan Fijn stof is vanaf 7 juli op te vragen bij het Informatiecentrum van de Provincie Zeeland, telefoon 0118-631400.

4 juli 2006, J. Christiaansen, telefoon 0118-631396, persberichtnummer 103/2006

Zie ook: Rapport
Actieplan Fijn stof