ID&T


Sensation Black interview

Showtek

In de aanloop naar Sensation Black, aanstaande zaterdag 8 juli in de Amsterdam ArenA, komen alle artiesten die in de Black-booth staan uitgebreid aan het woord. Showtek zal het Black-publiek op een beukende live act trakteren: wie gaan er eigenlijk schuil achter de succesformule van Showtek?

Stellen jullie je nog even voor.
Showtek bestaat uit twee broers: Wouter Janssen en Sjoerd Janssen, geboren en getogen in Eindhoven. Wouter is meer de muzikale Mozart van ons twee; degene die graag achter de toetsen zit en een brede visie heeft op het gebied van muziek. Sjoerd is meer publieksgericht en produceert muziek die gemakkelijker in het gehoor valt. Deze manier van samenwerken is onze kracht!

Dj duos zijn helemaal in tegenwoordig: waarom? Wat zijn de voor- en nadelen?
Wij zijn eerst begonnen als producers duo, zoals de meesten. Er zijn er maar weinig die alleen werken. Toen we merkten dat Showtek meer potentie had zijn we er ook een act mee gaan doen. Maar om een antwoord op de vraag te geven: een echte verklaring is er niet, denken we. De meeste acts ontstaan zoals ze zijn: solo, duos of bands. De voor- en nadelen verschillen per duo of groep. Het voordeel is dat wij elkaar als broers erg goed aanvoelen. En juist door verschillende ideeën over muziek, stijlinvloeden en gimmicks, creëren we een rode draad in onze muziek waar we allebei achterstaan.

Hoe is jullie laatste release, die eind februari uitkwam op jullie label Dutch Masters Works, ontvangen?
Dat was Puta Madre. Die heeft enorm goed verkocht en doet dat nog steeds. Als we eerlijk zijn is dit productioneel gezien niet onze sterkste plaat, maar de gimmick gaat wel de hele wereld rond! Onze nieuwste plaat Colours of the harder styles, tevens het Defqon_1 anthem 2006, is productioneel veel beter, maar het publiek moet er langer aan wennen voordat hij in de smaak valt. Dit is een goed voorbeeld van een plaat met een diversiteit aan gimmicks en melodieën, waarbij de herkenbare Showtek sound de rode draad vormt.

Jullie hebben laatst een tour door Australië gedaan: vertel! Dit was een zeer bijzondere ervaring. We hebben twee weken getourd langs steden als Brisbane, Melbourne en Sydney. De scene is zich daar erg aan het ontwikkelen en de mensen zijn volledig op de hoogte van alles wat je doet. We werden als grote sterren ontvangen. De respons van de mensen was enorm. Het is geweldig om te zien dat de muziek die wij maken in ons kleine kikkerlandje, en die wij vet vinden, zo ver kan rijken en zoveel kan bereiken! Geweldig!

Wat was er zo vernieuwend aan de stijl waarmee jullie zes jaar geleden de scene binnenkwamen?
Toen de term hardstyle nog niet echt erkend was, waren wij als hobbyisten ook bezig met het produceren van deze nieuwe stroming muziek. Zoals vele andere gaven ook wij onze eigen swing aan de muziek en die later is uitgegroeid tot onze sound. Vanaf 2001 werd deze muziek pas daadwerkelijk gewaardeerd door de grotere djs en het publiek.

Jullie hebben al behoorlijk wat releases op je cv staan, waaronder een aantal coproducties. Hoe was het om samen te werken met artiesten van het eerste uur, zoals Gizmo en the Prophet?
Het leuke van samenwerken is dat je met iemand werkt die een hele andere visie en gedachte heeft. Waardoor je, als je geluk hebt, een origineel en leuk stukje muziek kunt maken. Tot nu toe is dat allemaal goed gegaan en hebben we goede releases gehad, onder andere ook met bijvoorbeeld Zany en Deepack! Maar samenwerken vergt ook veel tijd, en kan moeilijk zijn omdat de chemie niet altijd aanwezig is.

Hoe komt het dat dance, en dan met name de hardere stijlen, in Nederland zo ver ontwikkeld zijn?
De hardere vorm van muziek is altijd wel aanwezig geweest. Sommige mensen willen gewoon vlammen, gas erop, stampen. Net zoals wij, haha!

Wat voor ontwikkeling is er merkbaar in jullie producties vanaf de eerste releases?
We werken fulltime in de studio. Het is ons beroep en we gaan we er ook erg serieus mee om en zijn leergierig mee. Naarmate je langer in de studio werkt wordt de kwaliteit van de muziek beter en heb je minder tijd nodig om creëren wat je in je hoofd hebt. De meeste tijd wordt besteed aan het verzinnen van iets vernieuwends; dat vinden we belangrijk aangezien we hardstyle op een ander niveau willen brengen. Op die manier gaat het ook niet vervelen!

Wat verwachten jullie van je gig op Sensation Black? We willen ons onderscheiden van de rest en dat doen we door alleen maar eigen muziek te spelen die wij gemaakt hebben, want daar zijn we goed in!! We hebben er erg veel zin in Sensation here we come!

www.showtek.nl

http://sensation.id-t.com/sensation2006/black

Geplaatst op: 05-07-2006