Openbaar Ministerie

Politieambtenaar schietincident gemeentehuis Bladel handelde uit noodweer.

's-Hertogenbosch, 5 juli 2006

Politieambtenaar schietincident gemeentehuis Bladel handelde uit noodweer.

De politieambtenaar, die op 15 februari 2006 in het gemeentehuis aan de Markt in Bladel een 45-jarige man uit Bladel heeft neergeschoten, handelde uit noodweer.

De hoofdofficier van het Openbaar Ministerie te

âs-Hertogenbosch heeft, op grond van de onderzoeksresultaten van het Rijksrechercheonderzoek, geoordeeld dat de betrokken politieambtenaar daarom niet wordt vervolgd.

De politie kreeg vanuit het gemeentehuis een assistentie-aanvraag, omdat een verwarde man dreigde zichzelf van het leven te beroven. Daarbij bedreigde hij omstanders door stekende bewegingen met een stanleymes te maken.

De politie is met enkele mensen ter plaatse gegaan.

Een medewerker van de gemeente was, op het moment dat de politie er was, in gesprek met de man. Dat gebeurde in een kamer in het gemeentehuis.

De man had op dat moment ook een stanleymes bij zich.

Na geruime tijd kwam de man buiten de kamer en twee politieambtenaren deelden de man mede dat hij was aangehouden voor de bedreiging met het stanleymes jegens derden en in verband met de veiligheid van de man en anderen. De man was het niet eens met de aanhouding en bedreigde de politieambtenaren met het stanleymes.

Op het verzoek om het stanleymes te laten vallen, werd door de man geen gehoor gegeven. Daarop werd pepperspray gebruikt, maar dit had geen effect.

De verwarde man vluchtte verder het gemeentehuis in, vernielde een gesloten deur en liep zich vast in een afgesloten ruimte in het gemeentehuis. De eveneens in deze ruimte gearriveerde politieambtenaren sommeerden de man het stanleymes te laten vallen. Daar werd wederom geen gehoor aan gegeven. Opnieuw werd pepperspray gebruikt, maar de man reageerde daarop door met het stanleymes in de richting van de politieambtenaren te lopen.

Een politieambtenaar beval de man het mes te laten vallen, maar de man voldeed niet aan dit bevel.

Hierop werd een gericht schot afgevuurd op de benen van de man dat doel trof. Dit schot had nauwelijks effect en de man gooide vervolgens een stoel in de richting van de politieambtenaren.

Door de politieambtenaren werd daaruit opgemaakt dat dit schot niet het door hen gewenste resultaat had en de bedreiging voortduurde.

Daarop werd een tweede schot afgevuurd, waarbij de man in de buik werd getroffen en op de grond viel.

De man werd vervolgens aangehouden en naar het ziekenhuis gebracht, waar hij is behandeld aan zijn verwondingen. De man was niet in levensgevaar en is inmiddels van zijn verwondingen hersteld.

Het Openbaar Ministerie beraadt zich nog over de vraag of de man zal worden vervolgd.

âs-Hertogenbosch, 5 juli 2006