ZVH Corporatiedirecteur Fred Sanders wil nieuwe salarisnorm

Booij, klusman en van bruggen

Zaandam, 5 juli 2006

ZVH Corporatiedirecteur Fred Sanders wil nieuwe salarisnorm Aandacht voor de maatschappelijke opdracht, niet voor de hoogte van het inkomen

De Zaanse corporatiedirecteur Fred Sanders ergert zich aan de terugkerende aandacht voor de topinkomens van corporatiedirecteuren. Quote: Wij hebben dat als branche aan ons zelf te danken en moeten hierover met onszelf in discussie. Einde quote. Sanders wil beginnen om een eerdere oproep van de Minister van VROM om salarissen van directeuren en bestuurders te bewaken door de besturen en raden van toezicht van alle corporaties, serieuzer na te leven.

Maar volgens Sanders moet er meer gebeuren: Qoute: Ik pleit voor een gezamenlijke nieuwe salarisnorm voor het hele maatschappelijke middenveld. Het salarisniveau moet een redelijke weerslag vormen van de huidige gemene deler. Het plafond ligt dan rond de 250.000 euro, en de vertaling is dan per instelling aan de raad voor commissarissen, dit zou voor alle partijen rust creëren. Einde quote. Volgens Sanders mag een semi-publieke organisatie met marktrisicos best een goed bedrag uittrekken voor een directeurssalaris. Quote: Maar de nu bekend geworden salarissen zijn wel erg cru. Einde quote. Volgens Sanders heeft het vernieuwen van de sociale opdracht van corporaties een veel hogere prioriteit. Quote: Nu vloeit er veel maatschappelijke energie weg naar de salarisdiscussie. Ik wil een maatschappelijke discussie over onze nieuwe rol en maatschappelijke opdracht. Einde quote.

Fred Sanders publiceerde onlangs een boek over wonen en de toekomstige behoeftes van huurders. In het boek met als titel reflecties op het woondomein schetst Sanders, samen met enkele collegas, de identiteitscrisis van burgers in het domein van het wonen. Mensen kennen hun eigen woonwensen vaak onvoldoende; daarom pleit Sanders voor meer woonassertiviteit. Dit maakt een inhoudelijk gesprek tussen overheid en burgers mogelijk. Dan kunnen politieke wensen omtrent sociale cohesie worden onderzocht en worden woonwensen beter benoemd.

Het werk van de woningcorporatie dient volgens Sanders die zoektocht naar de kwaliteit van wonen te ondersteunen. Daarbij staan burgers, de huurders, klanten of consumenten, afhankelijk van de invalshoek centraal. Quote Sanders: Nu volgen corporaties te vaak hun eigen lijn. Einde quote.


---

Noot voor de redactie,