Politie Midden- en West Brabant

Persbericht district Tilburg (5/7)

TILBURG, 5 juli 2006

Politieteam Wilhelminapark onderzoekt brand in hennepkwekerij

TILBURG: Agenten van het team Wilhelminapark zetten het onderzoek voort naar de oorzaak van de brand die gisterenavond uitbrak in een bedrijvencomplex op de hoek van de Lovensedijk / Koestraat. Zoals eerder gemeld werd in het gebouw, dat diverse inpandige ruimten bevat, tijdens de brandbestrijding een hennepkwekerij aangetroffen.

Vandaag is in een gedeelte van het pand een eerste onderzoek ingesteld. Hierbij is vastgesteld dat er een hennepkwekerij zat. Een en ander is fotografisch vastgelegd. Er wordt in de loop van deze week nog een uitgebreider sporenonderzoek ingesteld, vanwege instortingsgevaar was dat vandaag niet mogelijk. Vandaag is verder een 34-jarige Tilburger als verdachte gehoord. Hij huurt het gedeelte waar de brand uitbrak van de 44-jarige eigenaar. De politie neemt ook van de eigenaar nog een uitgebreide verklaring op.

Overigens is de vandaag verhoorde 34-jarige Tilburger niet dezelfde man die in december 2005 als huurder gehoord werd. Toen brak er in hetzelfde complex ook brand uit en werd er eveneens een hennepkwekerij ontdekt. Deze zat in een verborgen ruimte, en was bereikbaar via een onderaardse gang. De politie heeft deze kwekerij in samenwerking met de gemeente en Essent toen geheel ontmanteld.

Weinig tips over Tilburgse zaak na uitzendingen Opsporing Verzocht

TILBURG: Het onderzoeksteam dat de schietpartij onderzoekt, waarbij op 23 juni rond 00.30 uur in de Mahlerstraat een 48-jarige Tilburger om het leven kwam, heeft slechts twee tips binnen gekregen naar aanleiding van Opsporing Verzocht. Hoewel de aanwijzingen verder onderzocht worden, lijkt de gouden tip er niet bij te zitten. Het opsporingsprogramma van de AVRO werd gisteravond uitgezonden en vanmiddag herhaald. Kijkers werden opgeroepen te reageren als zij de politie konden helpen bij het oplossen van deze zaak.

De politie vermoedt dat de daders in een grijze of lichtgroene Volkswagen Golf reden, van een wat ouder model. De auto kwam vanuit de richting van de Beethovenlaan. De inzittenden, vermoedelijk mannen van Turkse afkomst, zijn kort voor de schietpartij gezien in de buurt van het huis van het slachtoffer. Na het schieten zijn de mannen weggereden in de richting van de Strausslaan. De politie is bereikbaar via 0900-8844

Kledingdievegges aangehouden na straatgevecht

TILBURG: De politie heeft gisteren in de binnenstad drie Eindhovense winkeldievegges aangehouden (16, 17, 18) die voor een parfumerie op de Heuvelstraat een 22-jarige Tilburgse hadden mishandeld die hen had aangegeven bij een medewerker van een kledingzaak. Ook twee vriendinnen van het slachtoffer werden door het agressieve drietal geslagen en aan de haren getrokken.

Ze hadden niet alleen in de kledingzaak maar ook bij de parfumeriewinkel, een drogisterij en een lingeriezaak spullen gestolen. De politie heeft twee verdachten na een achtervolging op de Langestraat aangehouden. De andere verdachte werd door personeel van de kledingzaak opgehouden en overgedragen aan de politie. De verdachten zijn in verzekering gesteld.

De 22-jarige Tilburgse zag in een kledingzaak dat drie vrouwen labels van kleding trokken en in een tas stopten. Zij meldde dit aan de bedrijfsleider. De dievegges die dit in de gaten hadden, liepen snel naar buiten. Toen de meldster en haar vriendinnen de naast gelegen parfumerie weer uitliepen, werden ze door het drietal aangevallen. Het slachtoffer werd in haar buik geslagen waarbij ze werd uitgescholden voor verraadster. De dievegges bleken onder meer drie kledingstukken, een bikini, oorbellen, parfum en cosmetica gestolen te hebben. Een van de verdachten had parfum en doucheschuim van het merk David Beckham gestolen.

Bekeuring escaleert in arrestatie

TILBURG: Een 61-jarige man uit Knokke(B) is gisterenmiddag omstreeks 16.30 uur op de Midden Brabantweg aangehouden omdat hij niet voldeed aan de vordering om de GSM-telefoon waarmee hij kort daarvoor in de auto (niet handsfree) had gebeld te laten zien. Aan het bureau vertelde de man dat het een uit de hand gelopen spelletje was geweest.

Agenten zagen gistermiddag de verdachte in zijn auto rijden over de Midden- Brabantweg. De dienders zagen dat de man een grijze mobiele telefoon met zijn linkerhand tegen zijn linkeroor hield. Zij besloten de bestuurder een stopteken te geven. De bestuurder reageerde direct erg recalcitrant en ontkende dat hij gebeld had, Hij vertelde helemaal geen telefoon bij zich te hebben. De discussie liep uiteindelijk uit op de arrestatie van de man. Aan het bureau verontschuldigde de man zich en gaf de gemaakte overtreding toe. De bewuste telefoon bleek in het dashboardkastje te liggen. De man krijgt nu twee processen-verbaal voor respectievelijk niet handsfree bellen en het niet voldoen aan een bevel of vordering.

Opnieuw wildzwemmers aangehouden in Goirle

GOIRLE: Het extra toezicht van het team Leijdal en de Noodhulp bij het zwembad aan de Fabriekstraat heeft vannacht geresulteerd in twee aanhoudingen van wildzwemmers. De agenten hebben gepost bij de muur waar de zwemmers vaak overheen klimmen. De verdachten zijn 14 en 15 jaar, en komen uit Tilburg. Ze krijgen een proces-verbaal voor 461 strafrecht (verboden toegang) en voor de wet op de
identificatieplicht, omdat ze zich niet konden legitimeren. Een dag eerder werden op dezelfde locatie door agenten al drie zwemmers op de bon geslingerd.

Fietsendieven aangehouden

TILBURG: De politie heeft vannacht dankzij een alerte getuige drie fietsendieven aan kunnen houden. De melder had het kenteken genoteerd van de bestelauto waarin de verdachten een gestolen fiets hadden geladen.

Een oplettende getuige zag vannacht dat omstreeks 00.00 uur op de Groeseindstraat door fietsendieven een afgesloten mountainbike in een bestelbus geladen werd. De getuige liep daarop de snackbar binnen en gaf de eigenaar van de mountainbike een briefje met daarop het kenteken. De informatie werd snel doorgegeven aan de politie. Agenten zagen omstreeks 00.15 uur de bestelauto rijden op de Ringbaan Noord. Het voertuig werd aan de kant gezet. Er stond echter geen fiets meer in. Deze was kennelijk al naar een heler gebracht. De verklaringen van de drie inzittenden kwamen niet met elkaar overeen. Zij zijn daarop aangehouden. Het gaat om twee mannen van 38 en 25 jaar en een 18-jarige vrouw, allen woonachtig in Tilburg. De verdachten zijn ingesloten.

Politie treft hennepkwekerijen aan

TILBURG: Gisterenmiddag hebben agenten van het team Binnenstad in twee woningen aan de Gebroeders van Eijkckstraat hennepkwekerijen aangetroffen.

Bij de eerst bezochte woning stonden op zolder 60 planten. De stroom werd op een gevaarlijke wijze illegaal afgetapt. Er was namelijk een rechtstreekse aansluiting op de kabel gemaakt. Tegen de bewoonster, een 27-jarige vrouw, wordt proces-verbaal opgemaakt.

De kwekerij is geruimd door medewerker van het BAT. Bij de tweede woning werd eveneens op zolder een kwekerij aangetroffen met 48 planten. Ook deze bewoner, een 32-jarige man, krijgt een proces-verbaal. Een medewerker van Essent heeft de elektriciteitsmeter meegenomen omdat daarmee gerommeld was. Het BAT heeft de kwekerijen geruimd.

De politie ruimt wekelijks hennepplantages in woningen omdat deze vaak brandgevaarlijk zijn en stankoverlast veroorzaken. Ook is er een verband tussen de exploitatie van kwekerijen en georganiseerde criminaliteit. Onder regie van de Gemeente zijn met alle betrokken instanties afspraken gemaakt over het ontmoedigen van de hennepkweek. Een van de instrumenten daarbij is dat woningcoöperaties de huurovereenkomst van hennepkwekers kunnen ontbinden.

Vonnisklant aangehouden

TILBURG: Een 37-jarige man uit s Hertogenbosch is vannacht bij een controle op de Ringbaan West aangehouden omdat hij nog een boete van 56,25 euro had open staan. Hij heeft de boete op het bureau voldaan, waarna hij weer in vrijheid is gesteld.

Auteur: Willem van Hooijdonk