Unicef



Moldavië: kostschoolleerlingen spelen voor volwassenen 05 juli 2006, Chisinau - "Vanaf nu moeten jullie vergeten dat jullie op een internaat zitten. Jullie kunnen niemand om hulp vragen. Met het geld dat jullie meekrijgen, moeten jullie een gezin van drie personen drie dagen lang te eten kunnen geven," zegt Emilia Mocanu, directrice van een door de Moldavische overheid gesubsidieerd internaat in Cahul. Met nog geen drie euro op zak gaan leerlingen van het internaat voor eventjes de wijde wereld in, om te ervaren hoe het leven zal zijn als ze straks op zichzelf wonen.

In Chisinau, de hoofdstad van Moldavië, is een door Unicef gesteund opvangcentrum voor moeders en kinderen. Jonge vrouwen die het slachtoffer zijn van mensenhandel, laten eerder hun kinderen in de steek. Het centrum wil dit voorkomen. Foto: Unicef/SWZK00179/Giacomo Pirozzi
In Chisinau, de hoofdstad van Moldavië, is een door Unicef gesteund opvangcentrum voor moeders en kinderen. Jonge vrouwen die het slachtoffer zijn van mensenhandel, laten eerder hun kinderen in de steek. Het centrum wil dit voorkomen. Foto: Unicef/SWZK00179/Giacomo Pirozzi

De kinderen hebben de opdracht gekregen om drie dagen lang zelf voor het eten te zorgen. Deze proeve van bekwaamheid maakt deel uit van een training in 'levenslessen', die door Unicef wordt ondersteund. Unicef hecht hier groot belang aan, omdat met behulp van dit soort trainingen kinderen weerbaar worden gemaakt. En weerbare kinderen vallen minder makkelijk in handen van mensenhandelaren.

Deze maand leren de kinderen hoe ze boodschappen moeten doen en vorige maand moesten ze op zoek naar een baan. Dat viel niet mee; van de twintig deelnemers konden maar twee werk vinden. De 14-jarige Alexandru behoorde tot degenen die het niet lukte. "Ik probeerde werk te vinden als computerprogrammeur, omdat ik vond dat ik daar heel geschikt voor was. Maar zonder de juiste papieren zal het straks heel moeilijk zijn om een goedbetaalde baan te vinden. Daarom ga ik door met mijn studie."

Typesnelheid
Ook Cristina had niet verwacht dat het vinden van werk zo moeilijk was. "Ik dacht dat ik makkelijk ergens als secretaresse aan de slag kon, maar tijdens het sollicitatiegesprek vroegen ze hoeveel talen ik sprak, of ik met computers kon omgaan en wat mijn typesnelheid was. Toen realiseerde ik me dat ik daarin tekort schiet."

Directrice Mocanu zegt dat de leerlingen van haar internaat na dit soort experimenten realistischer met hun toekomstplannen omgaan. Ze beseffen ook dat je zonder diploma's niet ver komt. "Alle leerlingen die hebben meegedaan, doen nu op school nog meer hun best."

Snoep en ijs als diner
Terug naar het boodschappenexperiment. De leerlingen zijn naar de markt geweest en brengen hun aankopen naar de schoolkantine. Ze moeten vertellen hoe ze het gekochte eten over de drie dagen zullen verdelen en wat voor maaltijden ze zullen bereiden. Volgens de schoolkoks heeft de helft van de leerlingen er weinig van terecht gebracht; ze hebben alleen snoep, ijs en kaas gekocht. Mocanu is dan ook streng in haar oordeel: "Het blijkt dat jullie nog niet als volwassenen kunnen denken. Als jullie voor een kind hadden moeten zorgen, had die drie dagen honger geleden."

Een meisje dat het slachtoffer is geweest van mensenhandel wordt onderzocht. Foto: Unicef/SWZK00607/Giacomo Pirozzi Een meisje dat het slachtoffer is geweest van mensenhandel wordt onderzocht. Foto: Unicef/SWZK00607/Giacomo Pirozzi

Ouders naar het buitenland

In Moldavië zijn 68 internaten te vinden. Daar gaan de kinderen naartoe die niet meer door hun ouders kunnen worden verzorgd, bijvoorbeeld omdat die in het buitenland op zoek gaan naar werk. Andere vormen van opvang biedt de overheid niet. Volgens regeringscijfers bleven in 2005 35.000 kinderen alleen achter. Van minstens 75.000 kinderen verbleef een van de ouders in het buitenland.

Als je je hele jeugd in een instelling doorbrengt, valt het zelfstandige leven vaak tegen. Veel jongeren die de internaten verlaten zijn erg kwetsbaar en kunnen daardoor het slachtoffer worden van mensenhandelaren. De handelaren hangen mooie verhalen op over goede banen in het buitenland, maar in werkelijkheid moeten hun slachtoffers de prositutie in, gaan bedelen of werken als huissloof.

Andere vormen van opvang Unicef hoopt dat de 'levenslessen' hun vruchten zullen afwerpen, als kinderen als Alexandru en Cristina van het internaat komen. "Ze weten nu beter dan vroeger hoe ze voor zichzelf moeten zorgen en daardoor worden ze minder snel het slachtoffer van handelaren," zegt Angelina Zaporojan-Pirgari van Unicef. Naast het ondersteunen van dit soort initiatieven, steunt Unicef ook de verbetering van de zorg voor ouderloze kinderen. Naast internaten moeten er ook andere vormen van opvang komen.