Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap

Oudeboeken op het net: onderzoek makkelijker

Persbericht | 05-07-2006

Minister Van der Hoeven investeert 3,8 miljoen in het digitaal toegankelijk maken van bronnen voor de geesteswetenschappen. Onder de geesteswetenschappen vallen onder meer taal- en letterkunde, cultuur en geschiedenis, filosofie, theologie en archeologie. Geïnteresseerden in de Nederlandse taal, geschiedenis en cultuur, studenten en onderzoekers in Nederland en het buitenland kunnen dankzij de digitale bronnen sneller en effectiever onderzoek verrichten.

De Nederlandse Universiteitsbibliotheken en de Koninklijke Bibliotheek krijgen 3 miljoen voor hun gezamenlijke project om bijzondere collecties te digitaliseren. Het gaat hierbij om werken van vóór 1800, waarvan de belangrijkste collecties zich in de Koninklijke Bibliotheek en de bibliotheken van de Universiteit van Amsterdam en Universiteit Leiden bevinden. De minister draagt daarnaast 0,8 miljoen euro bij aan de Digitale bibliotheek voor de Nederlandse Letteren, een stichting waaraan de Taalunie en universiteiten deelnemen. Hier gaat het om het digitaal toegankelijk maken van 1000 sleutelteksten uit de Nederlandse cultuurgeschiedenis.

Deze investeringen maken deel uit van een Nationaal Programma Digitalisering voor de Geesteswetenschappen waartoe de Koninklijke Bibliotheek op verzoek van Minister van der Hoeven het initiatief heeft genomen. Hiermee komen grote hoeveelheden digitale bronnen binnen handbereik en kunnen nieuwe onderzoeksvragen gesteld worden. Laatst bijgewerkt 05-07-2006 pijl naar boven

---

Ministerie van OCW | Rijnstraat 50 | Postbus 16375 | 2500 BJ Den Haag

T: 070 412 34 56 | F: 070 412 34 50 | E: ocwinfo@postbus51.nl