Provincie Zuid-Holland

Zuid-Holland stelt 1,1 miljoen euro beschikbaar voor inhoudelijke bibliotheekvernieuwing

Gedeputeerde Staten (GS) hebben besloten om voor de uitrol van geslaagde Zuid-Hollandse voorbeeldprojecten van bibliotheekvernieuwing een bedrag beschikbaar te stellen van 1,1 miljoen euro. Met deze middelen worden gemeenten in staat gesteld om voorbeeldprojecten die elders in de provincie zijn ontwikkeld ook in hun lokale basisbibliotheek aan te bieden. Verder gaan GS provinciebrede plannen voor de digitale bibliotheek en de scholing van personeel en vrijwilligers van de bibliotheek ondersteunen.

De afgelopen jaren heeft de provincie zich hard gemaakt voor de vernieuwing van de structuur van het openbare bibliotheekbestel. Basisbibliotheken zijn gevormd en ProBiblio is getransformeerd naar een provinciale kennis- en netwerkorganisatie diebibliotheken ondersteunt. GS achten de tijd nu rijp om sterk in te zetten op inhoudelijke vernieuwingen. De provincie heeft gekozen voor twee inhoudelijke projecten waar gemeenten een aanvraag voor kunnen indienen, nl. het INK-model dat de interne kwaliteitszorg van bibliotheken optimaliseert en 'Boeker', een kinderboekenpas die fungeert als spaarboekje voor de aankoop van boeken in boekhandels. Van de resterende middelen kunnen gemeenten een keuze maken uit negen door de provincie vastgestelde voorbeeldprojecten. Deze projecten omvatten verschillende thema's als samenwerking met culturele instellingen, het onderwijs, de WMO, laaggeletterdheid, marketing en inburgering en integratie. ProBiblio kan gemeenten en bibliotheken behulpzaam zijn bij de implementatie.

Gemeenten waar de basisbibliotheek een verzorgingsgebied heeft van minder dan 100.000 inwoners kunnen aanspraak maken op een maximaal subbsidiebedrag van ¤ 25.000. Degene die een groter verzorgingsgebied heeft kan aanspraak maken op een maximale subsidie van ¤ 50.000.

Bron: afdeling Communicatie 070 - 441 66 22