Politie Limburg-Noord

Illegale hennepteelt hard aangepakt in politiedistrict Venray
Datum: 5-07-2006
Tijd bericht: 16:50
Plaats: District Venray
In het politiedistrict Venray zijn woensdag bij de eerste actiedag van project 'Het groene goud' drie hennepkwekerijen opgerold in Grubbenvorst, Horst en Gennep. In alle drie de gevallen was de stroom illegaal afgetapt, waarna energiebedrijf Essent de stroom afsloot. Alle planten en de benodigde apparatuur zijn in beslag genomen.

In Grubbenvorst werd in een loods aan de Meerlosebaan een professioneel ingerichte kwekerij met zo'n 1500 planten ontmanteld. De politie maakt proces-verbaal op tegen de 45-jarige eigenaar.
Op de Zegersstraat in Horst trof de politie in een woning op een slaapkamer en in de kelder een kwekerij aan. De planten waren al geoogst, maar er zijn nog wel 12 kilo henneptoppen gevonden. Verder lag er ook nog zo'n 50 gram amfetamine. De 35-jarige eigenaar krijgt een proces-verbaal. In een woning aan de Havikstraat in Gennep trof de politie op de zolder ook een geruimde kwekerij aan. De politie maakt proces-verbaal op tegen de 42-jarige eigenaar.

In maart jl. is een convenant gesloten tussen Essent, politie district Venray, LLTB, UWV, Openbaar Ministerie, 4 woningcorporaties, provincie Limburg en gemeenten Bergen, Gennep, Horst aan de Maas, Meerlo-Wanssum, Mook & Middelaar, Sevenum en Venray. Doel van dit convenant is het (preventief) aanpakken van de hennepteelt in de regio. Door de gezamenlijke aanpak wordt de illegale kweker van alle kanten onder vuur genomen. Met de aanpak willen de convenantpartners bereiken dat illegale hennepteelt uitgeroeid wordt en mogelijke nieuwe kwekers bij voorbaat al ontmoedigd worden. Om dit te bereiken brengen alle partners samen ¤ 362.000,-- in. Daarnaast verstrekt de provincie Limburg nog eens in totaal ongeveer ¤ 168.000,-.

"Het Groene Goud" zoals het project genoemd is, kent een looptijd van anderhalf jaar. Vanaf begin juli 2006 tot januari 2008 zullen kwekers van illegale hennep zowel strafrechtelijk, bestuursrechtelijk als civielrechtelijk worden aangepakt. Dit houdt onder meer het volgende in:
* wetsovertreders zullen vervolgd worden door de Officier van Justitie

* uitkeringsgerechtigden die zich schuldig hebben gemaakt aan het illegaal kweken van hennep zullen hun teveel ontvangen uitkering aan de gemeente en UWV terug moeten betalen
* vergunningssituaties en gebruiksvergunningen zullen onder de loep genomen worden

* het illegaal aftappen van stroom zal vergoed moeten worden
* politie met helicopters en/of vliegtuigen worden ingezet voor het opsporen van kwekerijen in maïsvelden
* woningcorporaties zullen illegale henneptelers onvoorwaardelijk uit hun woning zetten

Doordat de deelnemende organisaties gegevens met elkaar uitwisselen neemt de pakkans behoorlijk toe.

Kijk voor meer informatie op www.hetgroenegoud.info