Gemeente Schiedam


Jubilerende stichting schrijft wedstrijd uit

De Stichting Beschermd Stadsgezicht Schiedam (SBSS) nodigt iedere Schiedammer uit. Wie schrijft het beste verhaal over het onderwerp Het belang van restaureren van panden voor onze stad? De wedstrijd vindt plaats ter gelegenheid van het twintigjarige bestaan van de stichting. De komende zomermaanden krijgen schrijvers-in spé de gelegenheid een essay te schrijven. De inzendingen moeten vóór 20 augustus binnen zijn.

Het onderwerp vloeit voort uit de doelstelling van de stichting, die in slechte staat verkerende monumenten en beeldbepalende panden in stand wil houden. Sinds de oprichting in 1986 heeft de stichting het initiatief genomen voor restauratie van een aantal panden in Schiedam. Zo is onder andere de voormalige branderij aan de Schie 94 onder handen genomen, evenals de Vismarkt 9 en Korte Haven 125, het bekende Pand Paulus.

Aantal vragen

De stichting is benieuwd naar de mening van Schiedammers over Het belang van restaureren van panden voor onze stad. Het essay over dit onderwerp moet in de Nederlandse taal worden geschreven en mag niet langer zijn dan 1200 woorden. Om deelnemers op weg te helpen legt de stichting hen een aantal vragen voor:

* Bouwt een stad die leeft ook aan haar verleden?
* Is zorg voor het verleden ook zorg voor de toekomst van Schiedam?
* Wat betekent restauratie in economisch opzicht voor Schiedam?
* En wat in cultureel opzicht?

* Naar welke panden gaan uw gedachten uit?

Aan de wedstrijd zijn prijzen verbonden van 200 euro, 100 euro en een speciale jeugdprijs voor deelnemers tot achttien jaar van 100 euro. De inzendingen worden beoordeeld door een jury bestaande uit: historicus Han van der Horst, communicatiedeskundige Janet van Huisstede, publicist Hans van der Sloot en restauratiedeskundige Vera van der Vlerk.

De prijsuitreiking vindt plaats tijdens Open Monumentendag op zaterdag 9 september in Pand Paulus. De bedoeling is dat de winnaars hun inzendingen voorlezen.

Het reglement voor deze wedstrijd is af te halen bij de SBSS, Dam 30, 3111 BD Schiedam. Inlichtingen zijn verkrijgbaar bij de SBSS-coördinator via tel. (010) 427 06 40 of bij de SBSS-secretaris via tel. (010) 426 39 88.