Gemeente Schiedam


Dienstwagen voor Lichtblauwe brigade

Trots zijn de medewerkers van de Lichtblauwe brigade over de gloednieuwe dienstwagen ter ondersteuning van haar toezicht- en handhavingstaken. Deze lichtblauwe wagen is door burgemeester Reinier Scheeres persoonlijk bij de dealer in ontvangst genomen en vervolgens overgebracht naar het onderkomen aan het Broersveld. Daarbij overhandigde hij de contactsleuteltjes overigens direct aan wethouder Maarten Groene omdat hij de bestuurlijke verantwoordelijkheid voor de lichtblauwe brigade overneemt van de burgemeester.

Zoals bekend voeren de medewerkers van de lichtblauwe brigade taken uit op het gebied van toezicht en handhaving in de stad. De lichtblauwe wagen ondersteunt de medewerkers bij de uitvoering van deze taken. Zo zal in de komende tijd veel aandacht worden besteed aan het verkeerd aanbieden van huisvuil. Met het dienstvoertuig kan het huisvuil worden meegenomen voor nader onderzoek, zodat de aanbieder van dit huisvuil hierop kan worden aangesproken. Ook verkeerd geplaatste fietsen of fietswrakken kunnen met de wagen worden vervoerd. De lichtblauwe wagen kan bovendien worden ingeschakeld bij incidenten en calamiteiten. Hiervoor beschikt de wagen onder meer over een omroepinstallatie en diverse materialen voor afzettingen e.d. Het is niet de bedoeling dat de wagen wordt ingezet als surveillancevoertuig. De medewerkers van de lichtblauwe brigade blijven gewoon te voet of op de fiets hun werk doen, waardoor zij zichtbaar en aanspreekbaar zijn voor het publiek en goed kunnen observeren wat er in de stad gebeurt.

Het college wil meer aandacht besteden aan het wijkgericht werken. Dit betekent dat ook de medewerkers van de lichtblauwe brigade nog meer dan nu het geval is zullen meehelpen aan het uitvoeren van het beleid dat voor en door de wijken wordt ontwikkeld en zullen inspelen op signalen uit de wijken. Dit is ook de reden dat wethouder Maarten Groene, als wethouder wijkgericht werken, waartoe ook wijkveiligheid wordt gerekend, de bestuurlijke verantwoordelijkheid voor de lichtblauwe brigade van de burgemeester overneemt.