Gemeente Schiedam


Van balkon tot voortuin

De balkons van de flat aan de Willem Pijperstraat in Groenoord-Zuid zijn met vrolijke balkonschermen omgetoverd tot voortuinen. De flatbewoners kozen zelf de bloem of plant op het balkonscherm en nu hangen er Madeliefjes, Narcissen, Hortensias en vele andere bloemsoorten.

Het project Van balkon tot voortuin is een initiatief van Woonplus Schiedam en afdeling Cultuur van de gemeente Schiedam om Groenoord-Zuid op te fleuren. Op donderdag 6 juli aanstaande vindt de feestelijke presentatie plaats om 19.00 uur op het grasveld aan de Willem Pijperstraat. Menno Siljee, wethouder Cultuur, Yorick Haan, wethouder Volkshuisvesting, en Bob Venhuizen, directeur Bedrijfsvoering van Woonplus Schiedam, zijn aanwezig om een bijzonder cadeau te overhandigen aan één van de bewoners.

Het Groene Boekje

Ontwerper Minke Themans kreeg van de initiatiefnemers de kunstopdracht voor de balkonschermen. Ze heeft zich verdiept in Groenoord en vond dat het groen uit de naam van de wijk nog meer versterkt kon worden. Daaruit is het idee ontstaan om de bewoners van de Willem Pijperstraat gratis een balkonscherm aan te bieden met een afbeelding van een bloem of plant, vertelt de ontwerper enthousiast. De bewoners konden kiezen uit twintig soorten bloemen en planten, die afkomstig zijn uit de hele wereld, maar ook terug te vinden zijn in de tuinen en perken van Groenoord. De bloemen en planten waaruit mensen konden kiezen, zijn verzameld in Het Groene Boekje dat naar de bewoners van de Willem Pijperstraat is gestuurd. Themans: In het boekje staan bijzondere kenmerken over alle bloemen en planten geschreven. Bijvoorbeeld dat de Dotterbloem veel voorkwam in Groenoord, toen dit gebied nog weiland was, dat de Agave is ontdekt door Columbus en dat de zeven bloemen van de Akelei verwijzen naar de zeven gaven van de Heilige Geest. Dit zijn wijsheid, verstand, raad, sterkte, godsvrucht, wetenschap en ontzag. Veel mensen weten vast ook niet dat de Tulp, symbool van Nederland, afkomstig is uit de bergen van Kazachstan en dat de Tulpenbol vroeger het gewicht van de bol in goud waard was. Niet alleen staan er verhalen over de herkomst en geschiedenis van planten in het boekje, maar vermelden we ook de volksnamen. De Klimop wordt bijvoorbeeld ook Eeuwig leven genoemd en de Narcis heet Morgenster. Dat vind ik het leuke aan dit project. Voor ik hier aan begon, wist ik helemaal niets van planten en niets van Groenoord-Zuid. Maar je komt in een omgeving die je niet kent. Je wordt een soort toerist en verdiept je in zaken die onbekend zijn.

Frisse identiteit

Nadat iedereen Het Groene Boekje had gekregen, zijn de medewerkers van Woonplus Schiedam bij de mensen langsgegaan om te informeren welke bloem of plant de bewoners afgebeeld wilden hebben op het balkonscherm. De bewoners hebben naast het balkonscherm een naambordje met dezelfde foto bij de ingang van de flat gekregen. Woonplus Schiedam en de afdeling Cultuur van de gemeente Schiedam hopen in de toekomst meerdere flats in Groenoord-Zuid op dezelfde manier op te kunnen fleuren. Themans: Het leuke aan dit project vind ik dat je met weinig middelen veel bereikt. Met de balkonschermen geef je een identiteit aan het gebouw en krijgt de flat een frisse uitstraling. Daarnaast krijgen de bewoners meer binding met hun huis. Ze kunnen van buitenaf aangeven welk huis van hun is door te verwijzen naar het balkonscherm en het fleurt hun woning op.

In het kader van de herstructurering van Groenoord-Zuid hebben Woonplus Schiedam en de afdeling Cultuur van de gemeente Schiedam drie kunstopdrachten verleend. Één aan kunstenaar Anet van de Elzen voor het ontwerpen van een kunstwerk en twee opdrachten aan ontwerper Minke Themans. Deze opdrachten zijn gericht op het ontwerpen van nieuwe nummer- en straatnaamborden en het ontwerpen van balkonschermen voor het project Van balkon tot voortuin.