Regenwateroverlast Ooijpolder verleden tijd (04-07-2006)

De Ooijpolder is het eerste gebied in Nederland dat helemaal klaar is voor toekomstige extreme neerslag. Waterschap Rivierenland heeft er een groot aantal sloten breder gemaakt, zodat ook bij een extreme regenbui al het water in de sloten past. Daarmee behoort regenwateroverlast in de Ooijpolder tot het verleden.

Een aantal jaren geleden kreeg Waterschap Rivierenland een aanbod van de Landinrichtingscommissie Ooijpolder om langs bijna iedere sloot een strook grond te kopen. Door die extra grond konden de slootkanten minder steil gemaakt worden, waardoor er meer water in kan. Bovendien zijn de leefomstandigheden voor planten en dieren beter op een flauwe oever.

Ministeries, provincies, gemeenten en waterschappen hebben in 2001 het Nationaal Bestuursakkoord Water ondertekend. In die overeenkomst is afgesproken hoe overheden om moeten gaan met extreme neerslag. Het gaat in de toekomst namelijk vaker en harder regenen door klimaatsverandering.

Een van de afspraken is dat overheden zoeken naar mogelijkheden om regenwater in het gebied waar het valt vast te houden of tijdelijk te bergen. Overal in het werkgebied van Waterschap Rivierenland is gezocht naar de maatregelen die daarvoor nodig zijn. Uit dat onderzoek is gebleken dat het verbreden van sloten de beste oplossing is. In de Ooijpolder is dat nu dus afgerond.