Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit

De Voorzitter van de Tweede Kamer der Staten-Generaal
Postbus 20018
2500 EA Den Haag

ons kenmerk : DL. 2006/1495
datum : 05-07-2006
onderwerp : Vragen naar aanleiding van Algemeen Overleg Ingrepenbesluit d.d. 01 juni 2006
bijlagen :

Geachte Voorzitter,

Met deze brief informeer ik u, naar aanleiding van uw vragen tijdens het Algemeen Overleg over het Ingrepenbesluit van 1 juni jl., over de stand van zaken rond het doden van haantjes en castratie in de varkenshouderij. Over mijn toezegging omtrent het doden van ongeïdentificeerde runderen informeer ik u separaat.

Doden van haantjes
Vorig jaar heb ik laten onderzoeken of er een economisch alternatief voorhanden was voor het doden van de eendagskuikens met de shredder. Tevens heb ik onderzoek laten verrichten naar mogelijkheden om het doden in zijn geheel te voorkomen. Ik heb u in mijn brief (TK vergaderjaar 2004-2005, 21501-31 nr. 124) van 24 mei 2005 daarover geïnformeerd.

Uit dit onderzoek is naar voren gekomen dat het gebruik van de shredder een methode is die een zeer snelle dood tot gevolg heeft en er geen economisch en/of praktisch alternatief voorhanden is. Daarnaast is duidelijk geworden dat het mogelijk is om haantjes en hennetjes halverwege het broedproces in het broedei uit te selecteren, waardoor voorkomen kan worden dat niet-gewenste haantjes of hennetjes (dit is afhankelijk van het soort bedrijf) uitkomen en dus ook niet gedood hoeven te worden. Pas indien het moment van uitselecteren verschoven kan worden van halverwege naar het begin van het broedproces kan het economisch interessant worden om deze methode te gaan toepassen in de praktijk. Dit onderzoek naar het uitselecteren van de kuikens in het broedei is een erg dure techniek en is voorlopig niet praktijkrijp. Het initiatief ligt nu bij het bedrijfsleven.

Castratie in de varkenshouderij
Castratie van mannelijke biggen wordt toegepast om te voorkomen dat bij de bereiding van varkensvlees berengeur vrijkomt. Deze pijnlijke en stressvolle ingreep bij varkens wordt steeds meer als onwenselijk ervaren, zowel door de varkenshouder zelf als door de maatschappij. Het op termijn kunnen stoppen met deze ingreep en het verzamelen van de daarvoor benodigde kennis en praktijkervaring staat dan ook volop in de schijnwerpers en is een belangrijk agendapunt, zowel bij het bedrijfsleven als bij maatschappelijke organisaties, zoals de Dierenbescherming.

Een belangrijke drijfveer van alle betrokkenen rond dit dossier is het verbeteren van het welzijn van varkens en het respecteren van de intrinsieke waarde van het dier.
Voor de varkenshouderij en verwerkende industrie levert het niet meer castreren eveneens verbeteringen op in groei, gezondheid en kwaliteit.

Er zijn verschillende wegen te bewandelen. Mijn streven is om op termijn volledig te stoppen met de castratie van mannelijke biggen. Ik wil daarom ook alle energie en middelen zetten op perspectiefvolle ontwikkelingen waarmee we dit streven kunnen bereiken. Ik maak daarom hier van de gelegenheid gebruik om, naast uw vraag over de stand van zaken rond immunosterilisatie en castratie onder verdoving, tevens de stand van zaken van andere meer perspectiefvollere ontwikkelingen op dit gebied in deze brief toe te lichten.
Ik zal daarom in deze brief ingaan op vier technische ontwikkelingen.

Castreren onder verdoving
ASG-Veehouderij BV heeft in 2005 onderzoek gedaan naar de wijze hoe castratie onder verdoving kan plaatsvinden en wat dat betekent voor de arbeidsomstandigheden en de kosten van de varkenshouder. Op dit moment onderzoekt in ieder geval de Vereniging van Biologische Varkenshouders of zij, in afwachting van het overbodig worden van castratie, onder verdoving zullen gaan castreren.

Immunosterilisatie
U heeft mij gevraagd naar de stand van zaken over immunosterilisatie. Mijn visie blijft zoals ik die verwoord heb tijdens de begrotingsbehandeling in het najaar van 2004 en in mijn antwoorden op vragen van lid Vos, Tweede Kamervergaderjaar 2004-2005, Aanhangsel van de Handelingen nr. 914 van 26 januari 2005 en lid Ormel, Tweede Kamervergaderjaar 2005-2006, Aanhangsel van de Handelingen nr. 168 van 26 september 2005. Het nadeel van immunosterilisatie is dat castratie daarmee niet ongedaan gemaakt wordt. Het dier moet ingespoten worden met hormonen en het blijft dus 'sleutelen' aan een dier. Hoe consumenten hier vervolgens tegenaan zullen gaan kijken is nog onduidelijk, maar gelet op het gebruik van hormonen kan dit wel eens negatief uitpakken. In Nederland vindt er momenteel geen onderzoek meer plaats naar de toepassing ervan.
Mijn streven is om te komen tot een algeheel Europees verbod op castratie.

Berengeur-gen
Bij het opsporen welke genen van een varken verantwoordelijk zijn voor berengeur wordt gebruik gemaakt van de techniek Proteomics. Proteomics is een veelbelovend instrument om te achterhalen welke eiwitten betrokken zijn bij, en vervolgens ook welke genen verantwoordelijk zijn voor de ontwikkeling van berengeur. Ik financier onderzoek uitgevoerd door ASG-Veehouderij BV naar de genetische oorzaken van berengeur om zo enerzijds te kunnen fokken met minder kans op berengeur en anderzijds betere methoden van detectie op berengeur aan varkenskarkassen in het slachthuis te ontwikkelen. Ondertussen heeft ASG-Veehouderij BV in samenwerking met experts uit Noorwegen en China bij varkenseiwitten gevonden die geassocieerd zijn met berengeur.

De herkomst van deze eiwitten lijkt te kunnen worden herleid tot een locatie in het varkensgenoom, die met een grote waarschijnlijkheid betrokken is bij het optreden van berengeur. Nader onderzoek zal dit definitief moeten uitwijzen.

Detectie berengeur
Niet alleen de ontwikkelingen op het gebied van gendetectie en fokkerij zijn van belang om op termijn te stoppen met castratie, er wordt ook aandacht besteed aan de detectie van berengeur in varkens aan de slachtlijn. Begin dit jaar is daarom ook een onderzoek gestart, gefinancierd door mijn ministerie en het bedrijfsleven, waarin gekeken wordt naar de inventarisatie en evaluatie van testen om berengeurvrije varkens dan wel 'stinkerds' op te sporen en naar de afzetmogelijkheden van niet-gecastreerde varkens en vlees daarvan. Het is daarbij van belang te komen tot een internationaal geaccepteerde maat voor berengeurvrij vlees. Het resultaat van dit onderzoek verwacht ik medio 2007.

Internationale dimensie
Nederland kan dit probleem niet zonder de internationale partners oplossen, mede gezien onze internationale handelsbelangen. Het is hoopgevend dat diverse landen om ons heen zich ook bewust zijn van de problematiek en op zoek zijn naar alternatieven. Landen als Australië, Zwitserland en Noorwegen hanteren in de praktijk al tussenoplossingen als immunosterilisatie en verdoofd castreren. Duitsland is net als Nederland op zoek naar alternatieven. Ook de Europese Commissie en het Europees Parlement hebben deze problematiek geagendeerd.

De Europese Commissie heeft ons toegezegd ons streven, om castratie overbodig te maken, te willen ondersteunen. Wij zullen in gezamenlijkheid een symposium organiseren om op Europees niveau te zoeken naar een oplossing en internationaal draagvlak.

Op vele fronten staat het uitbannen van castratie en het zoeken naar alternatieven hoog op de agenda. Ik zet in op een definitieve oplossing langs fokkerij en detectie en wil dit samen met alle partijen zo snel mogelijk proberen te bereiken. Ik ben hoopvol dat we de komende jaren een grote stap in die richting kunnen zetten.

De minister van Landbouw, Natuur
en Voedselkwaliteit,

dr. C.P. Veerman