Socialistische Partij

De Wit: De Geus moet keuring door onbevoegde niet gedogen

05-07-2006 * Het is verkeerd dat minister de Geus het UWV onbevoegde artsen de arbeidsongeschiktheidkeuringen laat uitvoeren. Tweede-Kamerlid Jan de Wit van de SP vindt dat De Geus een ondeugdelijke smoes gebruikt om deze praktijk te rechtvaardigen.

Jan de Wit De Wit had gevraagd wat het UWV gaat doen met de uitspraak van de Centrale Raad van beroep dat verzekeringskundig onderzoek uitsluitend door verzekeringsartsen mag worden uitgevoerd. Nu doen ook artsen zonder opleiding tot verzekeringsarts deze onderzoeken. Het onderzoek is in hoge mate bepalen voor het recht op en de hoogte van de WAO-uitkering of WIA uitkering. De Wit: "De minister gebruikt een bizar argument om de keuringen door onbevoegden te rechtvaardigen. Hij verwijst naar het zogenaamde Schattingsbesluit waarin staat hoe de keuringen moeten verlopen. Daarin zou staan dat artsen ook de keuringen mogen doen. Dat is niet juist. In het schattingsbesluit wordt 5 keer het woord arts gebruikt en 55 keer verzekeringsarts. In de gevallen dat de arts wordt het genoemd is het overduidelijk dat het om een verkorte schrijfwijze van verzekeringsarts gaat. De Geus gebruikt dus een ondeugdelijk excuus om deze praktijk te rechtvaardigen."

"Minister de Geus gedoogde in feite dat het UWV beoordelingen laat uitvoeren die in strijd zijn met de wet. Hij zegt eigenlijk dat keuringsartsen geen speciale opleiding nodig hebben en schoffeert daar mee de beroepsgroep van verzekeringsartsen. Ook laat hij toe dat beslissende oordelen over de financiële toekomst van arbeidsongeschikten genomen worden door mensen die er niet voor zijn opgeleid. Daar moet een einde aan komen."