Socialistische Partij

Grondwet in gedrang door invoering strafbeschikking

05-07-2006 * Door middel van een `strafbeschikking' kunnen geldstraffen, taakstraffen en bijkomende straffen (zoals rijbewijsintrekking) voortaan zonder rechterlijke tussenkomst opgelegd worden door de officier van justitie. Op de laatste dag voor het zomerreces stemde de Eerste Kamer in met deze volgens justitieminister Donner `fundamentele verandering in het Nederlandse strafrecht'. De SP stemde (met GroenLinks) tegen. Invoering van de strafbeschikking is volgens SP-senator Tiny Kox in strijd met art. 113 van de grondwet. Dat zegt dat berechting in het strafrecht door de rechter moet gebeuren.

Tiny Kox Volgens minister Donner biedt een bepaling verderop in het betreffende grondwetsartikel wél ruimte om pakweg 65.000 strafzaken weg te halen bij de rechter en over te hevelen naar de officier van justitie. Het gaat om delicten waarop een maximumstraf van 6 jaar staat. Donner vertrouwt erop dat de officier van justitie zich `magistratelijk' zal gedragen en niet lichtvaardig tot bestraffing zal overgaan. Verder kan een bestrafte burger altijd nog verzet aantekenen bij de rechter, aldus de minister. Kox: `Dat klopt maar dan loop je wel de kans een hogere straf te krijgen.' Volgens de SP-senator is het in één hand brengen van opsporing, vervolging, berechting en bestraffing bij het Openbaar Ministerie een erg onwenselijke zaak: `Met de aanstelling van meer rechters had hetzelfde doel: minder druk op de rechterlijke macht, bewerkstelligd kunnen worden, zónder de grondwet te negeren.' Het is ook de vraag of de strafbeschikking zich goed verdraagt met het Europese Verdrag voor de Rechten van de Mens, dat door Nederland ondertekend is.

Op zijn laatste vergaderdag stemde de Senaat verder in met invoering van de Wet Marktordening Gezondheidszorg. Invoering van die wet is noodzakelijk nadat het parlement - tegen de zin van de SP in - eerder besloot om marktwerking in de gezondheidszorg toe te laten. Ondanks het `ja' van de volledige Senaat liep minister Hoogervorst toch boos weg na de stemming. SP-woordvoerster Tineke Slagter weet waarom: `Als Eerste Kamer hebben we hem gedwongen meer inzicht te geven in de samenwerkingsprotocollen tussen de nieuwe Zorgautoriteit en de andere toezichthouders. Die protocollen moet de minister nu eerst aan ons voorleggen.' Dat de `onder curatele stelling' de VVD-minister niet beviel, begrijpt senator Slagter. `Maar Hoogervorst heeft het ernaar gemaakt dat we hem nu op de vingers willen kijken. Zijn reactie op de inbreng vanuit de Kamer vond ik nogal oppervlakkig, ontwijkend; de minister las ons oud nieuws voor. Ik ben blij dat alle senatoren, van links tot rechts, op dit punt onverbiddelijk bleven.'

De Eerste Kamer heeft de laatste weken onder grote druk gewerkt om nog zoveel mogelijk voostellen van het kabinet-Balkenende-2 af te werken vóór de zomer. Zo werd de omstreden Wet Maatschappelijke Ondersteuning vorige week door de Kamer gejaagd, waarbij alleen de SP-fractie tegenstemde (zie daarover dit opinieartikel van senator Tineke Slagter).

Met `Balkenende-3' in de steigers besloot de Senaat, opnieuw met alleen de stem van de SP tegen, om de begroting van het nieuwe rompkabinet nog vóór de verkiezingen van 22 november te behandelen. SP-fractievoorzitter Kox: ziet niks in die versnelde afhandeling `De begroting voor 2007 wordt door beide Kamers gejaagd, alleen maar omdat VVD en CDA nog even mooi weer kunnen spelen, na jarenlang afbraakbeleid. Dat is volstrekt ongepast.'