GroenLinks

Europese CIA-onderzoeken krijgen consequenties

CIA-activiteiten in Europa 5 juli 2006

De arrestatie op woensdag 5 juli van het hoofd van de Italiaanse militaire inlichtingendienst (SISMI), Marco Mancini door de Italiaanse politie, toont eens temeer aan dat de betrokkenheid van Europese autoriteiten bij de CIA-operaties in Europa niet langer ontkend kan worden.

GroenLinks-europarlementariër Kathalijne Buitenweg: "In het onderzoek van het Europees Parlement en van de Raad van Europa is veel bewijsmateriaal opgedoken dat EU-regeringen actief of passief hebben meegewerkt aan illegale ontvoeringen en overdracht van terreurverdachten aan de CIA. Ik ben daarom niet verrast, maar blij dat justitie in Italië actie onderneemt."

Mancini is gearresteerd op verdenking van betrokkenheid bij de ontvoering van de Egyptische imam Abu Omar in 2003. Uit de getuigenis, die de procureur uit Milaan eerder aflegde voor de CIA-commissie van het Europees Parlement werd duidelijk dat de ontvoering van Omar niet zonder medeweten van de Italiaanse autoriteiten kon geschieden.

Buitenweg: "Nu de nieuwe Italiaanse regering de ernst van deze beschuldigingen inziet, is de druk op andere EU-landen groter om ook handelend op te treden. Het is daarom belangrijk dat de tijdelijke CIA-commissie haar werk blijft voortzetten om de waarheid boven tafel te krijgen."

Zie ook:


* dossier: CIA-activiteiten in Europa

«