Voedingcentrum



Eten weggooien zonde van geld en milieu


5 juli 2006

Per jaar gooien Nederlanders voor 2,1 miljard euro aan eten weg. Ruim een derde vindt dit soort verspilling eigenlijk zonde van geld en/of milieu. Dit staat in een dossier over âvoedselverliezenâ van het Consumentenplatform van het ministerie van LNV. Het Voedingscentrum vindt deze verspilling een serieus probleem. De komende tijd zal het daarom nog meer aandacht besteden aan de voedselketen, omdat een bewuste consument hopelijk minder verspilt. Voor wie meteen wat wil doen: 9 praktische tips om minder eten weg te gooien.

Vleeswaren die al een week in de koelkast liggen; een half bord eten; een zak aardappels waar enorme spruiten uitgroeien of een blik soep waarvan de houdbaarheidsdatum al een jaar verstreken is. In veel huishoudens verdwijnt nogal wat eten in de vuilnisbak. Volgens het Voedingscentrum is het belangrijk dat zowel industrie als consument hier bewuster mee omgaan. De verspilling van grondstoffen is slecht voor het milieu. In het geval van vlees- en visproducten is dit des te schrijnender, aangezien er dieren voor gedood zijn. Daarnaast levert minder weggooien geld op.

Bewuste consument gooit minder weg
Voordat eten in de supermarkt terecht komt heeft het een lange weg afgelegd, de zogenaamde voedselketen. Wie een half bakje filet americain van gisteren in de vuilnisbak gooit, denkt waarschijnlijk niet aan de koe die ergens aan het begin van de keten stond. Het Voedingscentrum gaat daarom meer aandacht besteden aan wat er allemaal bij voedselproductie komt kijken. Waar komt mijn karbonade vandaan? Hoe is het varken behandeld? Waar wordt mijn paprika verbouwd? Kreeg de boer een eerlijke prijs voor zijn product? Antwoorden op dit type vragen wil het Voedingscentrum bieden. Als iemand meer weet over dit proces, leidt dit er hopelijk toe een gekocht product gegeten en niet weggegooid wordt.


9 tips om minder eten weg te gooien

1. Groenten uit diepvries, blik of pot zijn ook heel gezond! Deze zijn makkelijker te bewaren dan verse.

2. Lang houdbare melk is even gezond als gepasteuriseerde âdagverseâ melk.

3. Restjes (kliekjes) kunt u goed bewaren en later consumeren. Wel opletten dat u ze snel afkoelt en koel bewaart. Bewaar restjes maximaal 2 dagen in de koelkast en maximaal 3 maanden in de vriezer.
4. Bewaar brood in de vriezer en ontdooi sneetjes naar behoefte
5. Kijk wat je nog in huis hebt voordat je boodschappen gaat doen
6. Denk al bij het boodschappen doen aan de houdbaarheid. Koopt u voor de hele week in? Let dan op dat de dingen die het snelst bederven ook het eerste opgaan. Natuurlijk kunt u er ook voor kiezen om wat vaker boodschappen te doen in plaats van in één keer een grote voorraad inslaan.

7. Let op dat fruit en groente niet beschadigd zijn, of raken, bij het boodschappen doen. Beschadigde fruit en groente bederven eerder.
8. Hou houdbaarheidsdata goed in de gaten. Zeer bederfelijke producten hebben een tgt-datum (te gebruiken tot), bijvoorbeeld voorverpakt vlees. Na deze datum moet je deze producten niet meer consumeren. Minder bederfelijke producten, zoals koekjes, hebben een tht-datum (ten minste houdbaar tot). Ook na deze datum kunnen deze producten nog geconsumeerd worden, maar kan de kwaliteit wel achteruit gegaan zijn.

9. Nog iets in de koelkast liggen dat snel opmoet, maar even geen inspiratie? Op de receptensite van het Voedingscentrum kunt u zoeken op ingrediënt. En zo kunt u met wat u nog in huis heeft een lekkere en gezonde maaltijd klaarmaken.

Ten slotte zou de industrie de consument natuurlijk ook een handje kunnen helpen. Een voorbeeld: Terwijl huishoudens uit steeds minder mensen bestaan, worden de verpakkingen groter. Een oplossing zijn kleine porties in lang houdbare verpakkingen.