Voedingcentrum
Eten weggooien zonde van geld en milieu
5 juli 2006
Per jaar gooien Nederlanders voor 2,1 miljard euro aan eten weg. Ruim
een derde vindt dit soort verspilling eigenlijk zonde van geld en/of
milieu. Dit staat in een dossier over âvoedselverliezenâ van het
Consumentenplatform van het ministerie van LNV. Het Voedingscentrum
vindt deze verspilling een serieus probleem. De komende tijd zal het
daarom nog meer aandacht besteden aan de voedselketen, omdat een
bewuste consument hopelijk minder verspilt. Voor wie meteen wat wil
doen: 9 praktische tips om minder eten weg te gooien.
Vleeswaren die al een week in de koelkast liggen; een half bord eten;
een zak aardappels waar enorme spruiten uitgroeien of een blik soep
waarvan de houdbaarheidsdatum al een jaar verstreken is. In veel
huishoudens verdwijnt nogal wat eten in de vuilnisbak. Volgens het
Voedingscentrum is het belangrijk dat zowel industrie als consument
hier bewuster mee omgaan. De verspilling van grondstoffen is slecht
voor het milieu. In het geval van vlees- en visproducten is dit des te
schrijnender, aangezien er dieren voor gedood zijn. Daarnaast levert
minder weggooien geld op.
Bewuste consument gooit minder weg
Voordat eten in de supermarkt terecht komt heeft het een lange weg
afgelegd, de zogenaamde voedselketen. Wie een half bakje filet
americain van gisteren in de vuilnisbak gooit, denkt waarschijnlijk
niet aan de koe die ergens aan het begin van de keten stond. Het
Voedingscentrum gaat daarom meer aandacht besteden aan wat er allemaal
bij voedselproductie komt kijken. Waar komt mijn karbonade vandaan?
Hoe is het varken behandeld? Waar wordt mijn paprika verbouwd? Kreeg
de boer een eerlijke prijs voor zijn product? Antwoorden op dit type
vragen wil het Voedingscentrum bieden. Als iemand meer weet over dit
proces, leidt dit er hopelijk toe een gekocht product gegeten en niet
weggegooid wordt.
9 tips om minder eten weg te gooien
1. Groenten uit diepvries, blik of pot zijn ook heel gezond! Deze
zijn makkelijker te bewaren dan verse.
2. Lang houdbare melk is even gezond als gepasteuriseerde âdagverseâ
melk.
3. Restjes (kliekjes) kunt u goed bewaren en later consumeren. Wel
opletten dat u ze snel afkoelt en koel bewaart. Bewaar restjes
maximaal 2 dagen in de koelkast en maximaal 3 maanden in de vriezer.
4. Bewaar brood in de vriezer en ontdooi sneetjes naar behoefte
5. Kijk wat je nog in huis hebt voordat je boodschappen gaat doen
6. Denk al bij het boodschappen doen aan de houdbaarheid. Koopt u
voor de hele week in? Let dan op dat de dingen die het snelst bederven
ook het eerste opgaan. Natuurlijk kunt u er ook voor kiezen om wat
vaker boodschappen te doen in plaats van in één keer een grote
voorraad inslaan.
7. Let op dat fruit en groente niet beschadigd zijn, of raken, bij
het boodschappen doen. Beschadigde fruit en groente bederven eerder.
8. Hou houdbaarheidsdata goed in de gaten. Zeer bederfelijke
producten hebben een tgt-datum (te gebruiken tot), bijvoorbeeld
voorverpakt vlees. Na deze datum moet je deze producten niet meer
consumeren. Minder bederfelijke producten, zoals koekjes, hebben een
tht-datum (ten minste houdbaar tot). Ook na deze datum kunnen deze
producten nog geconsumeerd worden, maar kan de kwaliteit wel achteruit
gegaan zijn.
9. Nog iets in de koelkast liggen dat snel opmoet, maar even geen
inspiratie? Op de receptensite van het Voedingscentrum kunt u zoeken
op ingrediënt. En zo kunt u met wat u nog in huis heeft een lekkere
en gezonde maaltijd klaarmaken.
Ten slotte zou de industrie de consument natuurlijk ook een handje
kunnen helpen. Een voorbeeld: Terwijl huishoudens uit steeds minder
mensen bestaan, worden de verpakkingen groter. Een oplossing zijn
kleine porties in lang houdbare verpakkingen.