LTO Noord


Persbericht: Protest tegen Plan van Toedeling Midden Groningen

Tientallen boeren in het Strategisch Groenproject Herinrichting Midden Groningen tekenen bezwaar aan tegen het Plan van Toedeling. Zij kunnen zich niet verenigen met de toedeling, zolang niet zeker is of er ook voldoende budget is voor kavelaanvaardingswerk. LTO Noord en Landbouwvereniging Meedenlanden sturen vandaag een brandbrief aan het College van Gedeputeerde Staten om aandacht te vragen voor de problematiek.

Het zogenoemde kavelaanvaardingswerk wordt uitgevoerd om de te verkavelen percelen in een goede toestand op te leveren. Dit werk bestaat onder meer uit het aanleggen van nieuwe dammen en paden om percelen bereikbaar te maken en herdrainage.

LTO Noord-bestuurslid Alma den Hertog is woordvoerster van de betrokken boeren. âDestijds is het project gestart om een groot natuurgebied te realiseren, maar ook om de landbouwstructuur te verbeteren. Er is al veel natuur aangelegd. Nu de landbouw aan bod is, lijkt het niet zeker of er voldoende middelen voor kavelaanvaarding zijn. Dat is bijzonder wrang. Eerder bleek al veel minder geld voor verbeteringswerk op bedrijfsniveau beschikbaar dan het landinrichtingsplan meldde. De pot met subsidie voor praktische maatregelen als drainage, laad- en losplaatsen en toegangswegen bleek snel leeg. Dat versterkt het wantrouwen richting de rijksoverheidâ.

Per 2007 wordt de financiering van landinrichting geregeld via het Investeringsbudget Landelijk Gebied. Deze geldstroom wordt door de provincie beheerd. Vorige week bereikten LNV en de provincies op hoofdlijnen overeenstemming over het totale budget. In totaal zou voor een periode van 7 jaar in heel Groningen maximaal 22 miljoen euro beschikbaar moeten komen.

Voor de Herinrichting was bij de opstelling van het oorspronkelijke plan in 1999 een rijksbijdrage van ruim 13 miljoen gulden berekend, als indicatie voor het kavelaanvaardingswerk.

De vraag die nu vooral bij de betrokken boeren leeft is welk deel van het toekomstige budget gebruikt kan worden voor de afronding van het Strategisch Groenproject Herinrichting Midden Groningen, zodat het project ook daadwerkelijk een verbetering van de landbouwkundige situatie oplevert.

Woensdag 5 juli 2006