Gemeente Barendrecht

Persbericht gemeente Barendrecht

Provider overweegt plaatsing UMTS-mast uit te stellen

BARENDRECHT (woensdag 5 juli 2006) ­ De telecomprovider die een UMTS-mast aan de Marijke- singel wil plaatsen, neemt het verzoek van wethouder Bas Nootenboom om de plaatsing uit te stellen in beraad. Dit is de uitkomst van een gesprek dat dinsdagmiddag heeft plaatsgevonden. Tijdens het gesprek heeft wethouder Nootenboom de telecomprovider gevraagd in ieder geval tot eind augustus te wachten met het plaatsen van de UMTS-mast. Eind augustus houdt de gemeente namelijk een openbare informatiebijeenkomst waar verschillende onafhankelijke deskundigen het onlangs gehou- den Zwitserse onderzoek toelichten en ingaan op de achtergronden van UMTS. Mede op basis van deze bijeenkomst zal de gemeente vervolgens een afgewogen beslissing nemen over de plaatsing van UMTS-masten in Barendrecht.

Hoewel de lokale discussie over UMTS zich de afgelopen maanden voornamelijk heeft toegespitst op de komst van de UMTS-mast aan de Marijkesingel, heeft de openbare bijeenkomst eind augustus een breder doel. In april 2005 besloot de gemeenteraad om verzoeken voor nieuwe vergunningsplichtige masten aan te houden in afwachting van de resultaten van het Zwitserse onderzoek. Dit betekent dat de gemeente bij hui- dige aanvragen voor de plaatsing van UMTS-masten geen vrijstelling verleent op het bestemmingsplan. Begin juni werden de resultaten van het Zwitserse onderzoek bekend. Volgens staatssecretaris Van Geel is de conclusie van het onderzoek dat de elektromagnetische velden van UMTS-masten niet gevaarlijk zijn voor de volksgezondheid. Wethouder Nootenboom: "Ik vind het belangrijk dat het college en de gemeente- raad over voldoende kennis beschikken voordat zij een besluit nemen over dit gevoelige en technisch inge- wikkelde onderwerp. Alleen op basis van juiste informatie kunnen we een besluit nemen dat zoveel als mo- gelijk recht doet aan zowel de gevoelens van bewoners als de feitelijke gevolgen van UMTS-masten voor de gezondheid". Wethouder Nootenboom vervolgt: "Ik nodig voor de bijeenkomst uiteraard ook bewoners uit, zodat ook zij goed door onafhankelijke deskundigen worden geïnformeerd."

Geen alternatief
Begin dit jaar trok het college, na een motie van de gemeenteraad, de vergunning voor de plaatsing van een UMTS-mast aan de Marijkesingel in. Na een uitspraak van de voorzieningenrechter en het advies van de commissie voor de bezwaarschriften bleken er echter geen wettelijke mogelijkheden om de intrekking van de verleende bouwvergunning te handhaven. Tijdens het gesprek deze week met de telecomprovider heeft wethouder Nootenboom voor een laatste keer gevraagd om voor de mast aan de Marijkesingel alsnog naar een alternatieve locatie te zoeken. De provider heeft aangegeven hiertoe niet bereid te zijn. De belangrijkste reden hiervoor is dat de provider een dekkend netwerk wil realiseren en dat er geen geschikte alternatieve locatie voorhanden is.

Noot voor de pers,

Gemeente Barendrecht