Gemeente Amersfoort

Persbericht

Afdeling Communicatie

nummer: 139

datum: 5 juli 2006

Nieuwe plek en uitbreiding taken voor Zorgloket Amersfoort

Per 1 januari 2007 wordt het zorgloket Amersfoort ondergebracht bij het Gewest Eemland. Vanaf die datum krijgt het zorgloket ook extra taken. Aanleiding voor deze veranderingen is de invoering van de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) die op 1 januari a.s. van kracht wordt.

Met de komst van de Wmo worden gemeenten verantwoordelijk voor maatschappelijke ondersteuning. Zij moeten ervoor zorgen dat al hun inwoners kunnen meedoen aan de samenleving en krijgen de regie over een samenhangend stelsel van wonen zorg en welzijn. Nieuwe taken die de gemeente in het kader van de Wmo heeft, zijn:
1. zorgen dat mensen terechtkunnen voor informatie, advies en cliëntondersteuning
2. het organiseren van hulp bij huishouden.


1. informatie, advies en cliëntondersteuning
Om te zorgen voor goede informatie- advies en cliëntondersteuning, heeft het college van B&W vandaag besloten om het bestaande zorgloket onder te brengen bij het Gewest Eemland en het takenpakket te verbreden. Gewest Eemland is de organisatie die op dit moment o.a. de hulpmiddelen verstrekt op grond van de Wet voorzieningen gehandicapten (WVG). Deze voorzieningen vallen straks ook onder de Wmo. Het Gewest is mede daarom een logische partij voor het inrichten van een breed toegankelijk zorgloket.

Het zorgloket is momenteel ondergebracht bij het Centrum Indicatiestelling Zorg (CIZ). Het toekomstige loket krijgt een fysieke balie in het kantoor van het Gewest aan de Van Asch van Wijckstraat 11 en is op termijn ook digitaal toegankelijk. Het zorgloket wordt de centrale toegang naar alle individuele Wmo-voorzieningen en gaat ervoor zorgen dat het aanbod van alle andere organisaties die werkzaam zijn op het gebied van informatie advies hun aanbod op elkaar afstemmen zodat cliënten de juiste ondersteuning krijgen.


2. hulp bij het huishouden
Ter voorbereiding op de andere nieuwe taak, het organiseren van de hulp bij het huishouden, heeft het college de verordening individuele Wmo-voorzieningen opgesteld. In deze regeling legt de gemeente onder meer vast hoe zij wil omgaan met het verstrekken van een persoonsgebonden budget (PGB), de eigen bijdrageregeling en sancties bij eventueel misbruik. Concrete uitwerkingen zoals de hoogte van de eigen bijdrage staan niet in de verordening, maar worden later vastgesteld in uitvoeringsbesluiten.

Inspraak en advies
Over de verdere uitwerking van de inrichting van het zorgloket vraagt de gemeente advies aan de Seniorenraad, het Gehandicapten en Patiënten Platform Amersfoort en de Allochtonen Adviesraad. Ook de verordening individuele Wmo-voorzieningen legt de gemeente voor aan de vaste adviesraden. Daarnaast is de regeling vanaf vandaag voor inspraak beschikbaar via de informatiewinkel aan het Stadhuisplein 7. Uiterlijk 1 oktober moet de verordening door de gemeenteraad worden vastgesteld om per 1 januari in werking te kunnen treden.

Informatie: Joyce de la Croix, communicatieadviseur voor de sector Welzijn, Sociale Zekerheid en Onderwijs, telefoon: 469 45 04, e-mail: cejdelacroix@amersfoort.nl.


---- --