Gemeente Amersfoort

Persbericht

Gezamenlijk Persbericht van gemeente Amersfoort, provincie Utrecht, Waterschap Vallei & Eem,

Het Utrechts Landschap en Hydron Midden-Nederland

nummer: 140

datum: 5 juli 2006

Realisatie- en beheerovereenkomst wordt ondertekend

Tweede fase Bloeidaal van start

Op woensdag 5 juli 2006 wordt de realisatie- en beheerovereenkomst Bloeidaal ondertekend. De overeenkomst wordt ondertekend door vijf partijen: provincie Utrecht, gemeente Amersfoort, Waterschap Vallei & Eem, Het Utrechts Landschap en waterleidingbedrijf N.V. Hydron Midden-Nederland.

Op 31 januari 2005 is al een officiële start gemaakt met de aanleg van de hydrologische buffer, een strook natte natuur ten zuiden van de Hogeweg. De overeenkomst die nu ondertekend wordt betreft het gebied tussen de hydrologische buffer en de Barneveldse Beek. Dit gebied, in totaal ruim 32 hectare groot, wordt ook ingericht als wandel- en natuurgebied en heeft tevens de functie van waterberging als er sprake is van wateroverlast.

In de overeenkomst worden afspraken gemaakt over de verkoop van grond door de gemeente aan Het Utrechts Landschap, over de financiering van de aanlegkosten en over het toekomstig beheer door Het Utrechts Landschap.

De gemeente Amersfoort is de initiatiefnemer van het plan en heeft de gronden aangekocht en verkoopt deze nu door aan Het Utrechts Landschap. Het Utrechts Landschap krijgt daarvoor geld van de provincie en van het Ministerie van LNV en heeft vorig jaar tevens een bijdrage van de Nationale Postcode Loterij gekregen. De bijdrage van de Nationale Postcode Loterij was mogelijk, omdat het natuurgebied Bloeidaal dichtbij de stad ligt. Hierdoor kunnen veel mensen er gebruik van maken.

De provincie Utrecht verstrekt ook een bijdrage in de aanlegkosten. Dat doet ook het Waterschap Vallei & Eem, die een deel van de kosten betaalt vanwege het belang van regionale waterberging en vanuit het eigen beleid om ecologische verbindingszones te realiseren. Ook Hydron Midden-Nederland doet mee door een een deel van de maatregelen voor haar rekening te nemen in het waterwingebied aan de Koedijkerweg. Het beheer van het waterwingebied blijft Hydron zelfstandig uitvoeren, maar wel afgestemd op het door Het Utrechts Landschap elders binnen Bloeidaal uitgevoerde beheer.

De inrichting zal vooral bestaan uit het verlagen van het maaiveld en de aanleg van een verbindingssloot tussen de Barneveldse Beek en de hydrologische buffer. Een pomp zal het peil van het oppervlaktewater regelen. Langs de randen van het gebied wordt een wandelpad gerealiseerd. De Hoevelakense Beek en Barneveldse Beek krijgen natuurvriendelijke oevers. Een vistrap om de stuw in de Hoevelakense beek zorgt er voor dat vissen de hoger gelegen paaiplaatsen kunnen bereiken. De verwachting is dat de aannemer in september met het werk begint, mits subsidietoezeggingen van het Rijk dan zijn afgegeven. Als het weer in de winterperiode meezit kan het gebied in het voorjaar van 2007 voor het publiek toegankelijk zijn.

Informatie: Anke Hendriks, communicatieadviseur Concernstaf gemeente Amersfoort, telefoon 033 469 42 09 of e-mail as.hendriks@amersfoort.nl of Pier Pennings, telefoon 06 2505 1761.

---- --