Gemeente Amersfoort

Persbericht

Afdeling Communicatie

nummer: 141

datum: 5 juli 2006

Onderzoek naar haalbaarheid verplaatsing ROVA

De gemeente start een onderzoek naar mogelijke verplaatsing van het afvalinzamelings- en afvalverwijderingsbedrijf ROVA. Momenteel is ROVA gevestigd aan de Nijverheidsweg op bedrijventerrein Isselt. Naar verwachting is eind dit jaar duidelijk welke verplaatsingsmogelijkheden er zijn binnen Amersfoort.

Er zijn twee aanleidingen voor dit onderzoek. Allereerst is ROVA, in het licht van mogelijke herontwikkelingen van de kop van Isselt, mogelijk niet op de meest wenselijke locatie gehuisvest. Ten tweede is de capaciteit en ontsluiting van het afvalbrengstation op de Nijverheidsweg onvoldoende om de groeiende stroom bezoekers op te vangen.

Tweede afvalbrengstation
Al eerder bleek dat de capaciteit en ontsluiting van het afvalbrengstation onvoldoende zijn. Daarom start de gemeente nu ook al met het kijken naar tijdelijke mogelijkheden zoals een verdere verruiming van de openingstijden of mede gebruikmaken van het afvalbrengstation in Leusden, dat capaciteit 'over' heeft.

Ontwikkeling kop van Isselt
Het college van B&W van Amersfoort heeft in zijn collegeprogramma al aangegeven dat er gekeken moet worden naar mogelijke herontwikkelingen in de Kop van Isselt. Dit is een logisch vervolg op de ontwikkelingen van Puntenburg, het Eemcentrum en het Oliemolenkwartier. Globale eerste studies in 2005 gaven aan dat woningbouw met eventueel lichtere bedrijvigheid voor de hand liggen in de Kop van Isselt.

Nieuwe locatie
Een mogelijk nieuwe locatie van ROVA moet goed bereikbaar zijn voor verkeer, en voor het verzorgingsgebied. De locatie moet bovendien voldoende milieuhygiënische ruimte hebben. Zulke locaties liggen niet voor het oprapen in Amersfoort. Daarom komt er in overleg met ROVA eerst een globaal programma van eisen.

Huidige locatie
De locatie aan de Nijverheidsweg is eigendom van de ROVA. De gemeente is (de grootste) aandeelhouder van ROVA. Op het huidige terrein aan de Nijverheidsweg bevinden zich naast het afvalbrengstation ook een regionaal overslagstation en een chemisch afvaldepot. Zowel bedrijfs- als huishoudelijk afval wordt er ingezameld en overgeslagen. Het huidige terrein is 3,2 hectare groot.

Informatie: Christianne van den Broek, hoofd communicatie Stedelijke Ontwikkeling en BeheeerOB, 033 -469 48 66 of e-mail: cc.vandenbroek@amersfoort.nl.


---- --