Gemeente Oss


Oss bereikbaar, duurzaam en dynamisch

Het college heeft het Econmisch Beleidsplan vastgesteld en voor inspraak vrijgegeven.

Oss is een economisch sterke stad. Krachtig ondernemen en een gevarieerde werkgelegenheid gaan samen met goede bereikbaarheid, sociale samenhang en een duurzaam milieu met veel groen en natuur. Dit kenschetst de dynamiek van Oss en haar kernen. En dit gegeven staat aan de basis van het Economisch Beleidsplan voor de jaren 2006-2010. In het beleidsplan stelt de gemeente doelen voor een krachtig arbeidsmarkt-, onderwijs- en innovatiebeleid, een optimale infrastructuur, een dynamisch stadscentrum, duurzame bedrijventerreinen en een vitaal landelijk gebied met kernen.

Bestaande en nieuwe projecten laten zien dat Oss dynamisch is en blijft.

Nieuw in dit beleidsplan is de aandacht voor onderwijs en innovatie. De gemeente wil zorgen voor afstemming tussen het aanbod en de kwaliteit van het onderwijs enerzijds en de behoefte van het bedrijfsleven anderzijds. Verder moet het nieuwe beleid voldoende perspectief bieden voor mensen die moeite hebben mee te komen op de arbeidsmarkt. Met ROC de Leijgraaf lopen er diverse projecten om dit te stimuleren.

Infrastructuur en stadscentrum

Om een optimale infrastructuur te realiseren is het doel om in 2008 te beginnen met de ombouw van de N329. Ook de haven speelt een belangrijke rol voor de Osse economie. Het gebruik laat een stijgende lijn zien waardoor de toegankelijkheid vergroot wordt met een nieuwe brug.

De diverse functie in het stadscentrum, zoals winkelen, wonen, dienstverlening vragen om meer afstemming. Om dit te realiseren gaat de gemeente een nieuw Masterplan Stadscentrum Oss opstellen. Ook de omgeving van de Raadhuislaan, het Burchtplein, de Oostwal en het station worden daarin meegenomen. Ook wordt het centrummanagement geëvalueerd.Â

Duurzame bedrijventerreinen

Het uitgifteprotocol voor nieuwe bedrijventerreinen is een goed voorbeeld van duurzame werkwijze. Aan de hand van het protocol bespreekt de gemeente samen met ondernemers wat de beste plek is voor bedrijfshuisvesting. Zo is de afgelopen al 30 hectare bedrijfsgrond besparing gerealiseerd en is de leegstand van bedrijfsruimten met 50% verminderd. Ook is het gemiddeld aantal werknemers per hectare gestegen; van 30 naar 60. Een ander duurzaam project voor de bedrijventerreinen betreft het parkmanagement. Dit hoeft zich niet alleen op beheer te richten, maar het kan ook een netwerk zijn of diensten.

Een overzicht van alle doelen en projecten staan in het Beleidsplan 2006-2010. Het plan komt binnenkort in de inspraak.
---

05 juli 2006