Gemeente Amersfoort

Persbericht

Afdeling Communicatie

nummer: 143

datum: 5 juli 2006

Economische Monitor Amersfoort 2005

Economie van Amersfoort in beeld

De Amersfoortse werkgelegenheid is minder gevoelig gebleken voor de dalende werkgelegenheid dan Nederland als geheel. De werkgelegenheid groeit weer. In Amersfoort is de zakelijke dienstverlening al jaren de motor van de economie. De zakelijke dienstverlening is in Amersfoort met 26% van de werkgelegenheid sterk vertegenwoordigd. Landelijk behoort 18% van de werkgelegenheid tot de zakelijke dienstverlening. Dit blijkt uit de Economische Monitor Amersfoort 2005, opgesteld door de afdeling Onderzoek & Statistiek van de gemeente Amersfoort. Deze monitor geeft een kwantitatief en kwalitatief beeld van de Amersfoortse economie. Dit is de eerste uitgave en jaarlijks zal een monitor worden opgesteld.

Amersfoort heeft ook veel ICT-werkgelegenheid. Van alle gemeenten met meer dan 100.000 inwoners staat Amersfoort op de zesde plek qua ICT-werkgelegenheid. Bijna dertig procent van de Amersfoortse beroepsbevolking behoort tot de creatieve klasse, een derde plek te midden van de gemeenten met meer dan 100.000 inwoners (ter vergelijking: in Nederland 19%). Tot de creatieve klassen behoren onder andere wetenschappers, onderzoekers, innovatieve ICT-ers, ingenieurs, architecten, tv-makers, journalisten, musici, vormgevers, schrijvers en kunstenaars.

Plan van Aanpak Economie
De Economische Monitor 2005 is onderdeel van de 'Voortgang op het Plan van Aanpak Economie: Eeconomische acties tot 2008'. Het college van burgemeester en wethouders heeft dit economische actieplan vastgesteld. 'Economische acties tot 2008' is een vooruitblik en terugblik op de lopende werkzaamheden van het Plan van Aanpak Economie 'Amersfoort Werkt' (PVA Economie, 2004). Aangegeven zijn de kansrijke speerpunten van het economisch beleid met de beoogde resultaten op korte termijn (tot 2008). Na de zomer wordt dit economische actieplan aan de raad ter peiling voorgelegd.

Informatie: Mirjam Boon, communicatieadviseur voor de sector Stedelijke Ontwikkeling en Beheer (SOB), afdeling Economische Ontwikkeling van de Gemeente Amersfoort, telefoon 033 469 45 48, e-mail: mcm.boon@amersfoort.nl.

---- --