Gemeente Den Haag

Minder overlast in gebieden met alcoholverbod

Uit gegevens van de politie blijkt dat de overlast die wordt veroorzaakt door alcoholgebruik op straat is gedaald. De daling is het sterkst in de gebieden waar een alcoholverbod geldt. Het instellen van een alcoholverbod blijkt een goed middel om overlast op straat aan te pakken.

Op basis van een evaluatie over de periode januari 2005 tot en met april 2006 heeft het college vandaag besloten om vanwege de aanhoudende overlast van een groep jongeren, een alcoholverbod in te stellen voor het gebied tussen en met inbegrip van de Dedemsvaartweg, Escamplaan, Veenendaalkade, Driebergenstraat, Vreeswijkstraat, Leyweg en Zuidwoldestraat.

Het alcoholverbod rond de Blinkerd kan worden opgeheven. Door de inzet van politie en jongerenwerkers en door herinrichting van de openbare ruimte is de overlast daar verdwenen.

Het college heeft verder voor een aantal gebieden met een alcoholverbod besloten om het gebied waar het verbod geldt uit te breiden, dan wel in te perken. Het betreft de volgende gebieden: voorzijde CS, Haagse Bos, St. Barbaraweg/Vestaweg/Binckhorstlaan, Meeuwenhof en Esperantoplein.

Artikel 76a van de Haagse APV biedt de mogelijkheid om een gebied aan te wijzen waarin een alcoholverbod geldt. Alcohol speelt vaak een rol bij overlastgevende situaties en geweld op straat. Alcoholverboden geven de politie een betere mogelijkheid op te treden tegen overlastsituaties waarbij alcohol in het spel is. Verboden gelden in gebieden waar veel overlast is door alcohol, maar ook in gebieden waar nu nog geen overlast is. Op deze manier werken de verboden ook preventief; het gaat mogelijke verplaatsing van de problemen tegen.