Deelgemeente Charlois Rotterdam

Veranderingen rond de huisvestingsvergunning per 1 juli 2006

Per 1 juli 2006 is er een aantal veranderingen rond de huisvestingsvergunning.

In Rotterdam wordt al geruime tijd, op basis van een proef, gewerkt met een huisvestingsvergunning voor bepaalde wijken en straten in onze stad. Dit betekent dat huurders toestemming nodig hebben om hier te mogen wonen. Vanaf 1 juli 2006 is de proef afgerond en is de invoering van de huisvestingsvergunning in bepaalde delen van Rotterdam-Zuid,
-West en -Centrum een feit.

Inkomen uit werk

De eisen om in aanmerking te komen voor een huisvestingsvergunning zijn op een aantal punten aangepast. Voorheen moest iemand meer dan
120% van het minimuminkomen verdienen voordat hij of zij in aanmerking kwam voor een huisvestingsvergunning. Nu is inkomen uit werk de eis voor het verkrijgen van huisvestingsvergunning. Onder inkomen uit werk wordt verstaan: een inkomen uit een dienstbetrekking, zelfstandig beroep of een bedrijf, regeling vrijwillig vervroegd uittreden, AOW, ouderdom- of nabestaandenpensioen of studiefinanciering. Daarnaast moet het aantal kamers in de woning zijn afgestemd op het aantal mensen dat deel uitmaakt van uw huishouden.Voor mensen die al langer dan zes jaar in Rotterdam of de stadsregio wonen, geldt deze inkomenseis niet.

Gebieden zijn uitgebreid

Verder zijn de gebieden waar een huisvestingsvergunning voor moet worden aangevraagd, uitgebreid. Overigens geldt de huisvestingsvergunning niet voor alle huurwoningen. Voor huurwoningen in de vrije sector is geen huisvestingsvergunning nodig. In 2006 lag de huurgrens op 615,01.

Waarom invoering van de huisvestingsvergunning?

Het doel van de huisvestingsvergunning is een goede verdeling van huurwoningen over de verschillende inkomensgroepen en het tegengaan van illegale bewoning. Dit is in sommige wijken en straten van Rotterdam hard nodig. De balans is hier al geruime tijd weg en er is sprake van bovenmaatse problemen. Om het tij te keren, zet de gemeente Rotterdam een uitgebreid pakket aan maatregelen in.

Rotterdam heeft het Rijk gevraagd om een aantal bijzondere maatregelen mogelijk te maken. We hebben het hier over de Wet bijzondere maatregelen grootstedelijke problematiek ook wel Rotterdamwet genoemd. Het verplicht stellen van een huisvestingsvergunning voor bepaalde gebieden in Rotterdam is, mét de eis inkomen uit werk, een voorbeeld van zon bijzondere maatregel. Dit, in combinatie met nog een aantal specifieke maatregelen zoals de ontwikkeling van economische kansenzones, zorgt er voor dat bepaalde wijken die nu nog sterk onder druk staan, een nieuwe impuls krijgen zodat mensen hier weer prettiger kunnen wonen, werken en leven.

Strikte handhaving

De gemeente ziet er op toe dat er in de wijken en straten van Rotterdam waar nu een huisvestigingsvergunning vereist is, door alle betrokken partijen ook consequent met een huisvestingsvergunning wordt gewerkt. Het maakt niet uit of er nu van een woningcorporatie wordt gehuurd of van een particuliere verhuurder. Zonder vergunning mag er simpelweg niet worden gewoond. En dat betekent dat een verhuurder niet mag verhuren aan iemand die geen huisvestingsvergunning heeft. Gebeurt dat toch, dan legt de gemeente de verhuurder een dwangsom op van 3000 euro om ervoor te zorgen dat de huurder uit de woning wordt gezet.

Verhuurders die het niet zo nauw nemen met de regels en vaker verhuren aan huurders zonder huisvestingsvergunning, kunnen een preventieve dwangsom opgelegd krijgen. Na een eerste overtreding krijgt de desbetreffende huurder een waarschuwing van de gemeente. Bij de tweede overtreding legt de gemeente een preventieve dwangsom op. Bij de derde overtreding wordt deze dwangsom verbeurd. Het bedrag van deze dwangsom is hoog: 4000 euro en een half of heel jaar huur. In alle gevallen blijft de gewone dwangsom van kracht. De verhuurder moet de huurder alsnog uit de woning zetten.

U wilt wonen in Rotterdam-Zuid, -West of Centrum? Dan heeft u een huisvestingsvergunning nodig!

U vult een Aanvraag Huisvestingsvergunning in. Dit formulier is te verkrijgen bij Stadswinkel Centrum, deelgemeenten Charlois, Delfshaven en Feijenoord of u kunt het formulier downloaden via www.rotterdam.nl

U gaat met het ingevulde formulier en de noodzakelijke onderstaande documenten naar Stadswinkel Centrum (voor alle wijken) of naar de deelgemeenten Charlois, Delfshaven of Feyenoord. U kunt alleen terecht bij die deelgemeente waar de straat onder valt.

Wat moet u meenemen:

* Een geldig identiteitsbewijs (paspoort of identiteitskaart);
* De jaaropgave (of alle jaaropgaven) van uw werkgever/uitkeringsinstantie(s) van uw inkomen van vorig jaar óf de definitieve aanslag inkomensbelasting van vorig jaar en (wanneer u een lager of een hoger inkomen heeft) maandopgaven van uw inkomen over de afgelopen drie maanden;

* Laatste bank- of giroafschrift waarop de bijschrijving van uw inkomen staat;

* Een originele zwangerschapsverklaring als u langer dan drie maanden zwanger bent;

* Een samenlevingscontract, een gezamenlijk bewijs van inschrijving woningzoekende en/of een bewijs van rechtmatig verblijf als u gezinsleden wilt laten overkomen die bij u op het nieuwe adres komen wonen, bijvoorbeeld een machtiging tot voorlopig verblijf (MVV);

* Een volledig ingevuld formulier Aanvraag Huisvestingsvergunning.

De aanvraag wordt in ontvangst genomen en beoordeeld. Er wordt door de gemeente een afspraak gemaakt met de verhuurder om het pand te bekijken. Zijn alle gegevens correct en voldoen deze aan de criteria én is het pand in orde, dan wordt de huisvestingsvergunning afgegeven. Op het moment dat u op het aangegeven adres woont, dan komt de gemeente ook nog een keer bij u op bezoek om te kijken of alles in orde is. Mocht u een woning huren van de woningcorporatie, dan zal deze procedure door de woningcorporatie worden uitgevoerd. De woningcorporatie zal niet bij u of uw verhuurder langskomen. De rest van de procedure is gelijk.

De huisvestingsvergunning geldt voor alle adressen in de Tarwewijk (inclusief de gehele Dordtselaan), Carnisse en Oud-Charlois.

Voor meer informatie kunt u ook kijken op www.rotterdam.nl of bellen naar 0800-1545, het nummer van de gemeente Rotterdam.