Media deze week

Op de pagina 'Uitspraken in hoofdzaken' treft u een actueel en volledig overzicht van zaaknummers in hoofdzaken (bodemprocedures) aan, waarin de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State op de woensdag uitspraak doet. De lijst met zaaknummers is lang. Gemiddeld wordt wekelijks in 60 zaken uitspraak gedaan. De persvoorlichters van de Raad van State maken op maandag een selectie van de uitspraken die mediagevoelig kunnen zijn. Deze lijst treft u op deze pagina aan. Deze selectie is uiteraard arbitrair, omdat mediagevoeligheid, vooral regionaal, niet altijd goed is in te schatten.

Voor meer informatie over de uitspraken en/of procedures kunt u contact opnemen met de persvoorlichters van de Raad van State:

mr. Pieter-Bas Beekman 070 - 426 47 73 / 06 - 52 07 70 04

mr. Frederik Kunst 070 - 426 45 20 / 06 - 52 07 70 00

De mediagevoelige zaken van deze week zijn: Raad van State

(Deze lijst wordt iedere maandag om 14.00 uur geactualiseerd)

Op woensdag kunt u vanaf 10.30 uur op het onderstreepte zaaknummer klikken voor de volledige tekst van de uitspraak.
* 200502856/1
(Subsidie Project plantenteelt (ex-) psychiatrische patiënten) Uitspraak over het besluit van de minister van Sociale Zaken en Werkgelegenheid waarbij hij een subsidiebedrag van bijna 125.000 heeft vastgesteld voor Stichting Leerbedrijf Tuinbouw B.V. Deze Stichting had subsidie aangevraagd voor het project Plantenteelt (ex-) psychiatrische patiënten. Dit project is gericht op het herstellen of ontwikkelen van werkvaardigheden van (ex-) psychiatrische patiënten en vindt plaats in een beschermde werkomgeving, de plantenkwekerij van het Leerbedrijf Tuinbouw. De minister had het subsidiebedrag aanvankelijk hoger vastgesteld, maar nadien verlaagd op basis van een rapport van Ernst & Young Accountants. In dat rapport is geconstateerd dat een aantal kostenposten door Leerbedrijf Tuinbouw deels onvoldoende zijn onderbouwd, ten aanzien van enkele posten onjuiste tarieven zijn gehanteerd en niet is uitgegaan van het werkelijke aantal uren dat aan het project is besteed. Het Leerbedrijf Tuinbouw is het niet eens met het lagere subsidiebedrag. Het bedrijf voert aan dat het accountantsrapport onzorgvuldig tot stand is gekomen en dat uit het rapport verkeerde conclusies zijn getrokken.


* 200508687/1
(Woningbouw Marken)
Uitspraak op het beroep dat acht inwoners van Marken hebben ingediend met betrekking tot het bestemmingsplan "Marken" van de gemeente Waterland. Het bestemmingsplan ziet op de kern Marken en richt zich met name op behoud en versterking van de cultuurhistorische ruimtelijke kwaliteit. Het plan moet de leefbaarheid van de toeristische recreatieve positie behouden en versterken. De inwoners hebben bezwaar tegen het opnemen van een (toekomstige) woningbouwlocatie Kerkbuurt-Zuid. Zij stellen dat deze woningbouwlocatie in strijd is met het streekplan Noord-Holland Zuid en dat een rechtsonzekere situatie ontstaat omdat waarschijnlijk maar een klein deel van het gebied zal worden gebruikt voor woningbouw. Het college van gedeputeerde staten van Noord-Holland heeft goedkeuring verleend aan het bestemmingsplan.


* 200508781/1
(Weigering openbaarmaking stukken OC&W)
Uitspraak over de afwijzing door de staatssecretaris van OC&W van het verzoek van Opleiding en Ontwikkeling Breda B.V. en Informa Europe B.V. om een ingewonnen advies bij de Landsadvocaat en een conceptrapport waarover de Landsadvocaat heeft geadviseerd, openbaar te maken. In februari 2002 is het rapport Onregelmatigheden met de bekostiging van buitenlandse studenten bij zes HBO-instellingen van de accountantsdienst verschenen. In dat rapport staat vermeld dat voor de juridische aspecten advies is ingewonnen van de Landsadvocaat. De beide B.V.s hebben de staatssecretaris verzocht om dat advies openbaar te maken. De staatssecretaris heeft dit verzoek afgewezen, omdat een advies van de Landsadvocaat een document is dat is opgesteld ten behoeve van intern beraad en persoonlijke beleidsopvattingen. Als hiervan sprake is dan hoeft het document op grond van de Wet openbaarheid van bestuur niet te worden verstrekt. De beide B.V.s zijn het niet eens met het standpunt van de staatssecretaris.


* 200510071/1
(Sluiting coffeeshop Leeuwarden)
Uitspraak over het besluit van de burgemeester van Leeuwarden om een coffeeshop aan de Breedstraat in de stad voor een periode van een jaar te sluiten en om de exploitatievergunning voor de coffeeshop in te trekken. De burgemeester voert het beleid dat in de gemeente Leeuwarden maximaal 12 coffeeshops binnen de stadsgrachten worden gedoogd en dat geen van deze coffeeshops mag zijn gevestigd in het zogenoemde deconcentratiegebied. De desbetreffende coffeeshop is in dit gebied gelegen. De coffeeshop is gedoogd met een afbouwperiode van drie jaar. Na deze gedoogperiode heeft de burgemeester de coffeeshop gesloten en de exploitatievergunning ingetrokken, omdat bij politiecontrole was gebleken dat er in het pand nog steeds softdrugs en joint aanwezig waren. De exploitant is van mening dat hij ten opzichte van andere coffeeshops ongelijk is behandeld en heeft dan ook bezwaren tegen de sluiting en de intrekking van de exploitatievergunning. De rechtbank in Leeuwarden heeft in november 2005 een eerder beroep van de exploitant ongegrond verklaard. De exploitant heeft hoger beroep ingesteld bij de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State.


* 200600092/1
(Uitbreiding bedrijventerrein Loon op Zand) Uitspraak op het beroep dat een inwoner van Loon op Zand heeft ingediend met betrekking tot het bestemmingsplan "De Hoogt II" van de gemeente Loon op Zand. Het bestemmingsplan maakt een uitbreiding mogelijk van het bestaande bedrijventerrein aan de westelijke rand van Loon op Zand. Het gebied ligt tussen bestaand stedelijk gebied en de provinciale weg N261. De inwoner heeft bezwaar tegen de in het bestemmingsplan toegestane bouwhoogtes en tegen de bebouwingsgrens van de bedrijfspanden. Hij betoogt dat de panden te dicht bij de woningen aan de Bergstaart komen te liggen. Ook vreest hij stank- en geluidhinder. Het college van gedeputeerde staten van Noord-Brabant heeft goedkeuring verleend aan het bestemmingsplan. Het college stelt dat er geen onaanvaardbaar woon- en leefklimaat zal ontstaan.


* 200600135/1
(Skybeamer Wilp)
Uitspraak op het beroep dat een inwoner uit Wilp heeft ingediend tegen de weigering door het college van gedeputeerde staten van Voorst om handhavend op te treden tegen een skybeamer die een handelsonderneming aan de Rijksstraatweg in Wilp in werking heeft. De handelsonderneming is een detailhandel in kleding. De inwoner betoogt dat, door de inwerkingtreding van de skybeamer, de onderneming een milieuvergunning moet aanvragen. Verder stelt hij lichthinder te ondervinden van de beamer. Het college van burgemeester en wethouders van Voorst betoogt dat de onderneming geen milieuvergunning hoeft aan te vragen en dat zij niet hebben kunnen controleren of er lichthinder optreedt.


* 200600315/1
(Vergoeding vuurwerkbedrijf Wapenveld)
Uitspraak over het besluit van het college van gedeputeerde staten van Gelderland waarbij een vergoeding is toegekend aan een vuurwerkbedrijf in Wapenveld. Het gaat om een vergoeding van ruim 540.000 en deze vergoeding is toegekend op grond van de Wet milieubeheer wegens de intrekking van de milieuvergunning voor de opslag en het bewerken van professioneel vuurwerk. Het provinciebestuur is er bij de vaststelling van de toekenning vanuit gegaan dat 20% van het bedrijfsresultaat met professioneel vuurwerk toe te rekenen was aan het bezigen van vuurwerk op locatie. Om deze reden heeft de provincie bij de vaststelling van de vergoeding een aftrek toegepast. Het vuurwerkbedrijf is het met deze aftrek niet eens. Verder is het vuurwerkbedrijf van mening dat aan de vergoeding onterecht de ontbindende voorwaarde is verbonden dat de opslag en bewerking van professioneel vuurwerk binnen vijf jaar na 1 maart 2003 niet wordt hervat.


* 200600483/1
(Wijziging milieuvergunning OLVG-ziekenhuis Amsterdam) Uitspraak over het besluit van het dagelijks bestuur van het stadsdeel Oost Watergraafsmeer waarbij de milieuvergunning wat betreft de opslag van brandgevaarlijke stoffen van het Onze Lieve Vrouwe Gasthuis in Amsterdam is gewijzigd. Een aantal inwoners van Amsterdam is het niet eens met de wijziging van de milieuvergunning. Zij zijn van mening dat de huidige milieuvergunning niet meer voldoet aan de inmiddels gewijzigde Wet milieubeheer en daarom had moeten worden herzien of moeten worden ingetrokken. Zij hebben verder aangevoerd dat de brandveiligheid niet verbetert door de opslag van alcohol in emballage. Er is volgens hen meer brandgevaar, nu de opslag is gelegen naast de keuken. Ook is volgens hen opslag van meer liters alcohol vergund dan in het verleden was toegestaan.


* 200601752/1
(Afwijzing subsidie International Legal Alliances) Uitspraak over de afwijzing door de minister van Ontwikkelingssamenwerking van een aanvraag van de Stichting International Legal Alliances om haar voor de periode 2005-2008 subsidie te verlenen in het kader van thematische medefinanciering van activiteiten in Servië-Montenegro, Soedan en Colombia. De minister heeft alle aanvragen in dit kader beoordeeld op de eigenschappen en de kwaliteit van de aanvragende organisatie en de inhoud en kwaliteit van de aanvraag. De minister heeft hiervoor gebruik gemaakt van een beoordelingsformulier waarop de organisaties een zeker aantal punten konden vergaren met een maximum van 100. Aanvragen die 65 punten of meer scoorden, zijn geheel of gedeeltelijk gehonoreerd. Later is beslist dat ook aanvragen met een score van 60 punten of meer in aanmerking kunnen komen voor subsidie. De stichting is van mening dat de minister haar aanvraag om subsidie op grond van het gevoerde beleid, had moeten toekennen.