Gemeente Tilburg

Datum
4 juli 2006

Bodemsanering Regenboogpark

Start plaatsing peilbuizen op 5 juli

Zoals afgesproken houden wij u regelmatig op de hoogte over de bodemsanering in het Regenboogpark. In de bewonersbrief van 11 maart 2005 bent u geïnformeerd over een aanvullend (bodem)onderzoek . Om de verontreiniging terug te brengen tot onder de terugsaneerwaarde is gezocht naar een alternatieve saneringswijze. Inmiddels zijn de resultaten van dit onderzoek en de vervolgaanpak besproken in de begeleidingsgroep.

Resultaten aanvullend onderzoek

De bodem van het Regenboogpark is door bedrijfsactiviteiten in het verleden verontreinigd geraakt met vluchtige stoffen zoals per en tri. Sinds 2000 wordt het grondwater via diepe en ondiepe filters opgepompt, gezuiverd en geloosd op het riool en in de vijver. Er is nu ongeveer 2.500 kg per en tri uit de bodem verwijderd. Uit de onderzoeksresultaten blijkt echter dat het huidige saneringssysteem de verontreiniging in het ondiepe grondwater niet binnen aanvaardbare tijd kan terugbrengen tot onder de terugsaneerwaarde. De vloeistoffen per en tri zijn zwaarder dan water waardoor ze zijn weggezakt in de bodem. Ze zijn blijven liggen op slecht doorlatende leemlaagjes en lossen vervolgens langzaam op in het grondwater. Hierdoor zullen nog heel lang hoge concentraties aan per en tri in het grondwater worden gemeten. Wel blijkt uit onder andere kruipruimteluchtmetingen dat er nooit risico's voor de gezondheid zijn opgetreden.

Nieuw saneringsplan

De gemeente heeft het adviesbureau TTE opdracht gegeven een nieuw saneringsplan op te stellen. Volgens TTE zijn er drie saneringsvarianten mogelijk. Om een keus te kunnen maken zijn aanvullende grondwatergegevens noodzakelijk. Daarom start Grontmij op 5 juli met het plaatsen van twee peilbuizen tot 50 meter diepte. De werkzaamheden nemen enkele dagen in beslag en er worden verkeersafzettingen geplaatst. Wij hopen dat u begrip heeft voor de eventuele overlast. Op de bijgevoegde kaart zijn de locaties van de nieuwe peilbuizen aangegeven. Het nieuwe saneringsplan is in september 2006 klaar en wordt aan de begeleidingsgroep voorgelegd. Daarna organiseert de gemeente een bewonersavond waar het saneringsplan wordt toegelicht. Hiervoor ontvangt u een uitnodiging. Vervolgens wordt een nieuwe beschikking bij het bevoegd gezag Wet bodembescherming aangevraagd. Het nieuwe saneringsplan met bijbehorende beschikking komt officieel ter inzage te liggen.

Nieuwe zuiveringsinstallatie
In het nieuwe saneringsplan is opgenomen dat er ook een nieuwe zuiveringsinstallatie moet komen. Gedacht wordt aan een ondergronds bouwwerk. De gemeente is ondertussen bezig met het aanvragen van een verplichte bouwvergunning.

Aanpassen huidig saneringssysteem
Voordat het nieuwe saneringssysteem in werking kan gaan, heeft TTE in samenspraak met de begeleidingsgroep een plan opgesteld om het huidige saneringssysteem te minimaliseren. De onttrekking van het ondiepe grondwater is stopgezet en de bodemluchtonttrekking is uitgezet. Het huidige systeem blijft er voor zorgen dat de grondwaterverontreiniging zich niet verspreidt, er geen risico's voor de gezondheid ontstaan en de bewoners geen last hebben van de zuiveringsinstallatie. De zuiveringsinstallatie voldoet ondertussen aan de gestelde geluidsnormen. Het verloop van de sanering blijft ook intensief bewaakt worden. Het adviesbureau UDM verzorgt de monstername en analyse onder begeleiding van TTE. TTE stelt aan het eind van dit jaar een voortgangsrapport op. Dit rapport wordt besproken in de begeleidingsgroep. Daarna brengen wij u van de resultaten op de hoogte.

Planning
Wij streven er naar om voor het eind van het jaar te starten met het uitvoeren van het nieuwe saneringsplan en dus ook met het plaatsen van de nieuwe zuiveringsinstallatie.

Meer informatie

Hebt u naar aanleiding van deze brief nog vragen, dan kunt u contact opnemen met Aart Verheggen, projectleider Bodem bij de afdeling Milieu. Hij is bereikbaar via telefoonnummer 013 - 542 90 45 of via emailadres aart.verheggen@tilburg.nl.

Locaties nieuwe peilbuizen

WOORDENLIJST bodemverontreiniging

Toelichting:
In de bewonersbrief staat een aantal technische begrippen. Deze begrippen worden hieronder nader uitgelegd. U kunt voor uw vragen of opmerkingen natuurlijk ook terecht bij de betreffende projectleider van de afdeling Milieu. Zijn naam en telefoonnummer staan onderaan in de bewonersbrief vermeld.

(Milieu)adviesbureau Bedrijf dat gespecialiseerd is in het uitvoeren van bodemonderzoek en bodemsanering. Adviesbureaus kunnen worden ingehuurd door overheden, bedrijven en particulieren.

Analyse, analyseren Meten hoeveel van een stof (bijvoorbeeld zink) in een grondmonster of grondwatermonster aanwezig is. Dit gebeurt in een gespecialiseerd laboratorium.

Begeleidingsgroep De begeleidingsgroep bestaat uit: Voorzitter: Dhr. A. Verheggen (gemeente, afdeling Milieu) Leden: Dhr. J. Emmen (bewoner) Dhr. H. van Brunschot (bewoner) Mevr. L Conradi (bewoner)

Mevr. W. van Wijk (bewoner) Mevr. A. van Mierlo (omwonende) Mw. A. Everts (TTE)
Dhr. A. van de Velde (TTE) Mw. K. Seinhorst (GGD)

Beschikking (Wbb) Degene die van plan is de bodem in de gemeente Tilburg te saneren moet dit, in het kader van de Wet bodembescherming (Wbb), verplicht melden bij het college van burgemeester en wethouders (B&W) van Tilburg. Vervolgens neemt het college van B&W van de gemeente Tilburg een besluit (beschikking) in de zin van de Wbb. B&W kunnen hierbij het volgende vaststellen:
. of er al of niet sprake is van een ernstig geval van bodemverontreiniging;
. of bij een ernstig geval van bodemverontreiniging sprake is van urgentie om het geval te saneren;
. de tijdsperiode waarbinnen met de sanering moet zijn begonnen;
. welke wijzigingen van gebruik van de locatie bij het college van B&W moeten worden gemeld, als een geval urgent is;
. of al dan niet wordt ingestemd met het saneringsplan.

Bodemluchtonttrekking Met deze techniek wordt de (bodem)lucht uit de bodem gezogen en vervolgens gezuiverd van verontreinigingen. Dit wordt toegepast bij verontreinigingen die makkelijk verdampen.

(Bodem)verontreiniging Situatie waarbij stoffen zich op een zodanige wijze in de grond of het grondwater bevinden, dat dier (bodemleven), plant of mens er hinder van kunnen ondervinden.

Monstername Verzamelen van kleine hoeveelheid grond of grondwater, in een afgesloten verpakking, die in het laboratorium kan worden geanalyseerd.

Peilbuis Plastic buis van meestal 4 cm diameter en enkele meters lang, die in een boorgat wordt geplaatst. Omdat onderaan openingen zitten, loopt de buis vol met grondwater, dat kan worden opgepompt en bemonsterd.

Per, tri Stoffen die horen bij de 'gechloreerde koolwaterstoffen' en die worden gebruikt als ontvettings- en schoonmaakmiddelen in bijvoorbeeld metaalindustrie, drukkerijen en chemische wasserijen.

Sanering, saneren Maatregelen die getroffen worden om de verontreiniging weg te halen of te verminderen. Een sanering kan ook betekenen dat de effecten van de verontreiniging op mens, plant of dier zoveel als nodig ongedaan worden gemaakt. De werkzaamheden worden uitgevoerd door een aannemer, onder leiding van een adviesbureau. Verschillende technieken zijn mogelijk, zoals bijvoorbeeld grondontgraving, afscherming, omzetting met behulp van bacteriën en onttrekking van grondwater, of combinaties hiervan.

Saneringsplan Rapport waarin is aangegeven hoe de bodemverontreiniging verwijderd (gesaneerd) gaat worden. Het saneringsplan vloeit voort uit het saneringsonderzoek.

Terugsaneerwaarde Streefgetal aan verontreiniging na sanering.

Vluchtige stoffen Stoffen die makkelijk verdampen. Voorbeelden zijn oplosmiddelen in bijvoorbeeld verf en stoffen die in benzine zitten.
-----------------------
De betekenis van de schuin gedrukte woorden vindt u terug in bijgevoegde woordenlijst.


---- --