Gemeente Alkmaar


Gemeenten bedanken wegwerkers

Er wordt hard gewerkt aan de N242. De gemeenten Alkmaar, Heerhugowaard, Langedijk en Schermer willen de mensen die deze klus klaren bedanken. De medewerkers krijgen van de wethouders koffie en taart aangeboden. Busbanen, fietspaden en fietstunnels moeten er onder andere voor gaan zorgen dat de HAL regio (Heerhugowaard, Alkmaar, Langedijk) en Schermer beter bereikbaar wordt. Met man en macht wordt er gewerkt aan de weg. De vier gemeenten zijn zeer tevreden over de voortgang en de goede communicatie. Een bedankje is dan ook wel op zijn plaats. Beter bereikbare HAL-regio en Schermer

Eind 2007 is de reconstructie van de N242 klaar. Na de reconstructie zijn de voordelen voor de verschillende verkeersdeelnemers duidelijk:

. De automobilist kan ongehinderd, snel en veilig doorrijden, want de huidige kruispunten met verkeerslichten verdwijnen. Daarvoor in de plaats komen ongelijkvloerse kruisingen. . De fietser krijgt meer veiligheid en comfort door zes kilometer meer fietspaden en eigen fietstunnels. De fietser kan straks op zes plaatsen de N242 onderdoor passeren. . Het landbouwverkeer rijdt over wegen naast de N242 en krijgt in de buurt van de Nollenweg een eigen doorgang onder de N242. . De openbaar vervoerreiziger krijgt een snelle busverbinding Alkmaar - Heerhugowaard door de aanleg van een eigen busbaan die gedeeltelijk naast de N242 komt te liggen. Aanleiding ingrijpende reconstructie

De N242 is al jarenlang een knelpunt. Het verkeer van en naar de A9 staat op de bestaande vijf kruispunten geregeld stil. Files zijn aan de orde van de dag. De Ring Alkmaar is een belangrijke schakel in het wegennet van de provincie Noord-Holland. Dagelijks rijden er ruim 100.000 voertuigen. Naar verwachting neemt de komende jaren de verkeersdrukte verder toe. Zo krijgt Heerhugowaard met de nieuwe wijk 'De stad van de Zon' 3.000 nieuwe woningen erbij. Ook komt er bij Heerhugowaard een nieuw recreatiegebied 'Park van Luna'.. Bovendien groeit tot 2010 het Alkmaarse bedrijventerrein Boekelermeer aan de zuidelijke kant met 150 hectare. In Alkmaar zelf wordt de bestaande wijk Vroonermeer ongeveer verdubbeld.

De provincie Noord-Holland reconstrueert N242 van vijf gelijkvloerse kruisingen naar drie ongelijkvloerse kruisingen. Het verkeer kan vanaf 2008 tussen de A9 en Heerhugowaard ongehinderd over de N242 rijden. De reconstructie van de N242 levert een stevige bijdrage aan de bereikbaarheid van de regio Alkmaar.

Gemeente Alkmaar