Politie Midden- en West Brabant

Brand in hennepkwekerij

ALMKERK, 4 juli 2006

Brand in hennepkwekerij

TILBURG: Op dinsdagavond 4 juli brak er rond 18.35 uur brand uit in een bedrijvencomplex op de hoek Lovensestraat / Koestraat. Het betrof een langwerpig pand dat van de Lovensestraat tot in de Koestraat loopt. Het pand is ingedeeld in diverse inpandige afzonderlijke ruimten waar diverse bedrijven gevestigd zitten.

Vanwege de zeer onoverzichtelijke inrichting van het pand kon de brandweer de brandhaard niet bereiken. Er was namelijk sprake van afzonderlijke ruimten, dichtgemetselde doorgangen en inpandige geplaatste containers. Dit gegeven in combinatie met ernstige rookontwikkeling was het veiligheidshalve niet verantwoord om het pand te betreden. Om die reden schaalde de brandweer op naar een grote brand, waarbij brandweerlieden het gehele pand omsingelden. Op het moment dat de vlammen naar buiten zouden slaan kon de brandweer het vuur bedwingen, wat overigens ook lukte.

Om 21.04 uur gaf de brandweercommandant het sein brand meester. Bij de bestrijding van de brand zette de brandweer drie blusvoertuigen, een hoogwerker, een ademluchtcontainer, een verbindingencommando unit en een logistieke unit in.
Overigens waren er ook een Officier van Dienst van de GGD en een Officier van Dienst van de politie aanwezig. Tilburgse agenten zetten de omgeving af met rood-witte linten.
Verder was er een regionaal officier gevaarlijke stoffen aanwezig. Hij stelde vast dat er vermoedelijke sprake was van een lichte asbestbesmetting. Op grond daarvan vergrootte de politie het afzettingsgebied.

Al vrij snel werd duidelijk dat in het pand een hennepkwekerij gevestigd was. Niet uitgesloten wordt dat dit de oorzaak is geweest van de brand. Er zijn op dit moment nog geen aanhoudingen verricht door de politie. Het is nog onduidelijk hoe groot de kwekerij was. In de loop van de komende dagen wordt het pand nader onderzocht. In het recente verleden is in het bewuste pand al eerder een wietplantage door de politie geruimd.

Voor wat de vermoedelijke asbestbesmetting worden de omwonende geïnformeerd door de gemeente Tilburg. Enkele direct omwonenden mogen tijdelijk hun achterplaats en/of balkon niet betreden totdat het asbest is opgeruimd. De gemeente Tilburg heeft daarvoor een speciale asbestsaneerder ingeschakeld.
Tijdens de bluswerkzaamheden zijn overigens twee woning tijdelijk ontruimd geweest.
Stichting Salvage was namens de verzekeringsmaatschappijen aanwezig om eerste maatregelen te treffen en eventuele gevolgschade te voorkomen.

Auteur: Jeroen Steenmeijer