KNWV

Nieuwsbericht Topzeilen


4-7-2006

WK Yngling - dag 2 - Een goede start is het halve werk

Bij lichte wind, 4 8 knopen en weinig golfslag is er vandaag één wedstrijd gevaren in het Franse La Rochelle op het WK Yngling. Een zware onweersbuit was de oorzaak van het aflasten van de tweede wedstrijd. Zeilend in de NED 111 wisten Mandy Mulder, Marije Faber en Floortje Hendriksen hun vijfde plaats in het tussenklassement vast te houden. Ook Janneke Hin, Annemieke Bes en Petronella de Jong behielden met de NED 11 hun 8e positie. De derde Nederlandse boot, de NED 1, met Annelies Thies, Brechtje van der Werf en Marije Kampen is gezakt van een 14e naar een 18e plaats in het tussenklassement.

Soms zijn wedstrijden op het startschot al grotendeels
gezeild. Vandaag leek zon dag voor alle drie de Nederlandse bovenin de lichte wind was steeds de linkerkant van de startlijn en het kruisrak favoriet. Vlak voor de start draaide de wind iets naar rechts waardoor de NED 11 koos voor de rechterkant van de startlijn en de NED 111 koos links was het te laat om te repareren. Bij de eerste boei kwamen beide boten op ongeveer de 18e plek rond. Uiteindelijk werd er in de rest van de wedstrijd nog wel wat van de achterstand ingelopen, maar een échte topklassering zat er niet meer in. NED 111 op een 13e en NED 11 op een 15e plaats, goed voor respectievelijk een 6e en 8e positie in het klassement.

Waar de NED 11 en 111 nog in de eerste lijn startten, miste de NED 1 de start volledig. Te ver achter de startlijn en direct in de vuile wind was hun positie vanaf het begin 'hopeloos'. Met een 23e plaats bezetten zij nu de 18e positie in het tussenklassement. De drie zeilsters realiseren zich dat het beter kan en zijn uit op revanche in de rest van het kampioenschap.

De concurrentie is groot en de verschillen in het Ynglingveld zijn klein. Dit stelt het comité nog wel eens voor problemen als het hele veld van 37 boten binnen een paar minuten voor de wind over de finishlijn gaat. Zo stond de NED 11 in eerste instantie als twintigste op de finishlijst. Coach Maurice Paardenkooper had met een
vooruitziende blik de finish op video gezet en zodoende kon
gemakkelijk de fout worden aangetoond. 'Dit gebeurt wel vaker als het écht een close finish is', was zijn droge commentaar. De NED 11 kreeg de vijftiende plaats terug.

Als weer en wind het toelaten wordt de afgelaste race morgen
ingehaald. .

Tussenstand na 3 gevaren races:

1. Sarah Ayton, Sarah Webb, Victoria Rawlinson (Gbr), 1 7-2, 10 punten
2. Ruslana Taran, Anna Kalinina, Svetlana Matevusheva (Ukr), 4-8-1, 13 punten

3. Sally Barkow, Carrie Howe, Debbie Capozzi (USA), 22-9, 13 punten
5. Mandy Mulder, Marije Faber, Floortje Hendriksen (Ned), 7-3-13, 23 punten
8. Janneke Hin, Annemieke Bes, Petronella de Jong (Ned), 13-4-15, 32 punten
14. Annelies Thies, Brechtje van der Werf, Marije Kampen (Ned), 12-16-23, 51 punten

Internetadres: www.srr-sailing.com
E-mailadres:yvonne.vlek@watersportverbond.nl