Open Univeriteit wil mijnwater inzetten als energiebron

Open universiteit nederland

http://www.ou.nl

De Open Universiteit Nederland start een haalbaarheidsstudie naar de energievoorziening op basis van mijnwater als duurzame energiebron. De instelling ontvangt daarvoor een subsidie van ruim 37 duizend euro uit het subsidieprogramma van SenterNovem van het ministerie van Economische Zaken. De Open Universiteit sluit met de haalbaarheidsstudie aan bij het Europese Mijnwaterproject dat gericht is op het ontrekken van mijnwater uit voormalige steenkolenmijnen als alternatieve, duurzame energiebron.

De universiteit laat onderzoeken of het technisch en economisch haalbaar is mijnwater te gebruiken voor het verwarmen en koelen van de gebouwen op de campus aan de Valkenburgerweg in Heerlen. Ook uitbreidingsmogelijkheden naar de Hogeschool Zuyd, het Sintermeertencollege en - in een later stadium - het Arcuscollege worden in de haalbaarheidsstudie meegenomen. De campus van de Open Universiteit is gunstig gelegen in de nabijheid van de voormalige mijn Oranje Nassau I.

Haalbaarheidsstudie
De haalbaarheidsstudie is tweeledig. De technische haalbaarheid omvat onder andere het geologisch onderzoeken van de ondergrond naar beschikbare volumes en temperaturen mijnwater van de concessie van de Oranje Nassau I, III en mogelijk II. Daarnaast worden de mogelijkheden in kaart gebracht voor aansluiting op de nu in voorbereiding zijnde mijnwaterinfrastructuur voor de locaties Heerlerheide Centrum en Stadspark Oranje Nassau in Heerlen.
De economische haalbaarheid is gericht op het opzetten van een energie-exploitatiemodel, inschatting van de kosten voor de energie-infrastructuur en een verkenning voor het opzetten van een energie-exploitatiemaatschappij. In de haalbaarheidsstudie neemt de Open Universiteit ook scenario's voor aanvullende duurzaamheidsmaatregelen mee. Bijzonder aan het project bij de Open Universiteit is dat mijnwater als alternatieve energiebron gebruikt zal worden voor het verwarmen en koelen van bestaande gebouwen. Wanneer de haalbaarheidsstudie positief is, zal de Open Universiteit subsidie aanvragen voor de benodigde infrastructurele investering als gevolg van het toepassen van mijnwater.

Europees Mijnwaterproject
Met de haalbaarheidsstudie sluit de Open Universiteit aan bij het grootschalige Europese Mijnwaterproject. Dit Mijnwaterproject wordt gezien als een belangrijk transnationaal voorbeeldproject met belang en uitstraling voor andere voormalige mijnterreinen in Noord-West Europa. Bij dit project zijn vijf partners betrokken: de gemeente Heerlen, de gemeente Midlothian (Schotland), Weller Wonen (Heerlen), Netwerk voor Omgevingskwaliteit (NOK, Gouda) en Building Research Establishment (BRE, Groot-Brittanië). In Heerlen en Midlothian worden momenteel boringen verricht naar mijnwater voor het verwarmen en koelen van nieuwbouw (woningen, een zorgcomplex, scholen en openbare gebouwen). Het Mijnwaterproject heeft een subsidie van ruim 10 miljoen euro ontvangen in het kader van de INTERREG IIIB-programma van de Europese Unie.

Open Universiteit en duurzaamheid
Het project past goed bij andere activiteiten van de Open Universiteit op het gebied van duurzame ontwikkeling. In het instellingsplan 2006-2009 van de Open Universiteit stelt zij expliciet dat bij alle activiteiten van de instelling oog moet zijn voor duurzame ontwikkeling.
Op initiatief van de Open Universiteit en de Hogeschool Zuyd startte in juni 2005 het Regional Centre of Expertise (RCE) Rhine Meuse. Het RCE is een samenwerkingsverband van bedrijven en (kennis)instellingen in de Euregio Maas-Rijn en brengt kennis op het gebied van duurzame ontwikkeling in deze regio in kaart en stelt deze ter beschikking aan degenen die hieraan behoefte hebben. Het RCE Rhine-Meuse is deel van een wereldwijd netwerk van RCE's. De coördinatie van dit netwerk ligt bij het hoofdkantoor van United Nations University in Tokyo. Prof. dr. Rietje van Dam is als hoogleraar natuurwetenschappen bij de Open Universiteit en als UNU-hoogleraar met als aandachtsgebied RCE's de verbindende schakel tussen het wereldwijde netwerk en het regionale RCE.
De faculteit Natuurwetenschappen neemt deel aan diverse activiteiten van de stichting Duurzaam Hoger Onderwijs, een samenwerkingsverband van wo- en hbo-instellingen in Nederland. Het ligt voor de hand dat de Open Universiteit naast de bedrijfsmatige overwegingen ook aandacht heeft voor de educatieve mogelijkheden van het Mijnwaterproject.