Werknemers woningcorporaties: geen flexibelere werktijden

Hout en bouwbond cnv

Onderzoek Hout- en Bouwbond CNV:
Werknemers woningcorporaties zien niets in flexibelere werktijden

Werknemers bij woningcorporaties zien geen noodzaak voor flexibelere arbeidstijden. Wel denkt 37 procent dat hun werkgever andere openingstijden wenst en vermoedt 42 procent dat de huurders ruimere openingstijden wil. Dit blijkt uit het internetonderzoek van de Hout- en Bouwbond CNV onder 282 corporatiemedewerkers (vakbondsleden én ongeorganiseerden).

Via internet konden corporatiemedewerkers de afgelopen periode een enquête invullen. Daarin werd gevraagd naar hun huidige werktijden, de behoefte aan andere openingstijden bij huurders, de eigen wensen en die van hun werkgever. De aanleiding van deze peiling is het volkshuisvestingsbeleid. 'Komende jaren verandert de positie van woningcorporaties. Daarbij hoort een marktgerichte houding, die veel werkgevers vertalen in een flexibeler omgaan met de openingstijden', aldus de Hout- en Bouwbond CNV.

GEEN ANDERE WERKTIJDEN
Uit het onderzoek blijkt dat corporatiemedewerkers een duidelijke opvatting hebben over flexibilisering:


- 89 Procent van de ondervraagden wil geen andere werktijden. De ruimte die het huidige dagvenster in de cao biedt (de werkdag valt binnen 7.00 en 19.00 uur, met eenmaal per week uitloop tot 21.00 uur), is voldoende. Sterker, de mogelijkheden die de cao op dit moment al kent voor ruimere openingstijden worden nog nauwelijks benut.


- Veruit de meeste respondenten hebben nu 'normale' kantooruren. Wie wel graag andere werktijden ziet, wil dit vanwege hun functie of de betere combinatie werk en privé-leven. Geen enkele werkgever heeft de werknemer hier ooit om verzocht, toch denkt 37 procent dat de werkgever dit wel graag wil.


- 57 Procent van de ondervraagden denkt dat huurders twee of drie keer per week een openstelling tot 21.00 uur wensen. 21 Procent voegt daaraan de zaterdag toe. Bij 29 procent van de ondervraagden zijn de huurderswensen daadwerkelijk onderzocht. Op basis van de uitkomsten paste bijna de helft van de corporaties de openingstijden aan. Bij 21 procent is de verandering alweer teruggedraaid.

CAO-ONDERHANDELINGEN
Volgens de Hout- en Bouwbond CNV hebben vooral jongeren behoefte aan flexibiliteit. Zij willen bijvoorbeeld vier dagen negen uur werken, maar werkgevers honoreren dit niet altijd. Daarnaast is de ervaring dat flexibele werk- en openingstijden sterk afhankelijk zijn van de corporatiegrootte. Voor corporaties met weinig medewerkers is het lastiger om ruimere werktijden te realiseren, daarnaast blijkt dat huurders in de praktijk nauwelijks gebruik maken van de ruimere openingstijden.
De resultaten worden gebruikt voor toekomstige cao-onderhandelingen.

De respondenten zijn werkzaam bij zeventig verschillende corporaties. Zij vervullen functies dwars door de organisatie heen; van directieniveau tot de technische functies. 75 Procent van de ondervraagden werkt fulltime (met name mannen), 25 procent parttime. Van de respondenten heeft 29 procent een dienstverband tussen de nul en de vijf jaar. 33 Procent werkt langer dan vijftien jaar bij de huidige werkgevers.

VOOR NADERE INFORMATIE (