Socialistische Partij

Half miljoen huurgeld voor directeur is buitensporig

05-07-2006 * SP-Kamerlid Arda Gerkens is verbijsterd over het gebrek aan fatsoen van directeur Staal van wooncorporatie Vestia die vorig jaar maar liefst 438.000 euro in eigen zak stak. "Dit is buitensporig, daarvoor betaal je toch geen huur? Wie bij Vestia deze beloning heeft voorgesteld had met pek en veren moeten worden afgevoerd."

Arda Gerkens Gerkens heeft minister Dekker (VROM) inmiddels gevraagd om in te grijpen. Staal is met zijn inkomen van 438.000 euro veruit de meest `verdienende' directeur bij een corporatie. Vestia is niet van plan het inkomen te verlagen en verschuilt zich achter de bekende smoes dat het inkomen `marktconform' zou zijn. Gerkens: "Hier blijkt weer dat alleen openheid en zelfregulering niet helpen bij mensen die de schaamte allang voorbij zijn. De meeste huurders van Vestia hebben een bescheiden inkomen, maar dat weerhoudt Staal er niet van om zich zelf te verrijken met een half miljoen uit de huuropbrengst."

De commissaris die namens de huurders heeft ingestemd met het inkomen is René van Genugten van de huurdersvereniging De Woonbond. Hij noemt het bedrag in de Volkskrant `te verantwoorden' omdat Vestia groot is. "Verantwoord is het zeker niet," zegt Gerkens stellig. "Het voorstel voor deze hoge beloning had onmiddellijk van tafel geveegd moeten worden. En wie het heeft voorgesteld had met pek en veren moeten worden afgevoerd." Gerkens zal in een open brief de Raad van Commissarissen oproepen het salaris bij te stellen.