Ingezonden persbericht


persbericht

Texel, 5 juli 2006

tentoonstelling over het Texelse weer nog in Ecomare

Tot 30 oktober 2006 is in Ecomare de tijdelijke tentoonstelling, 'Wolkje boven Texel?' nog te zien.

De tentoonstelling behandelt het weer op Texel en de 'weer'slag op de natuur. Het gaat over de kenmerken van het Texelse weer in vergelijking met de rest van Nederland. De omringende zee leidt tot milde temperaturen, veel wind en veel zon. In de tentoonstelling leert u Texelse weerwijsheden en komt u meer te weten over het hoe en waarom van schuim op het strand, het verlengde groeiseizoen van paddenstoelen, de vette Texelse schapenwol.

Over de oorzaken en effecten van klimaatverandering zijn de geleerden het nog niet eens. Ecomare legt verschillende voorspellingen naast elkaar. U ziet hoe ervoor gezorgd wordt dat Texel voorbereid is op mogelijke veranderingen. In de tentoonstelling staan ook spelletjes waarbij u bijvoorbeeld zelf een lage drukgebied en wind kunt veroorzaken.

///////////////////

Nadere informatie: Ecomare, Renée Smal en Arthur Oosterbaan

Ruijslaan 92, 1796 AZ De Koog, Texel, t 0222 31 77 41, f 0222 31 77 44

reneesmal@ecomare.nl, arthuroosterbaan@ecomare.nl, www.ecomare.nl

De doelstelling van Ecomare is het vergroten van draagvlak voor de bescherming en het herstel van natuur- en cultuurwaarden in het waddengebied en de Noordzee, met een accent op Texel. Dit gebeurt direct door het opvangen en uitzetten van vogels en zeehonden en indirect door voorlichting en educatie.

achtergrondinformatie tentoonstelling 'Wolkje boven Texel?'

De tentoonstelling in Ecomare behandelt het weer op Texel en de 'weer'slag op de natuur. Er is ook aandacht voor klimaatverandering, de gevolgen daarvan en het beleid. De tentoonstelling is speciaal gericht op kinderen.

Aanleiding voor de tentoonstelling is de klacht van o.a. de VVV Texel, dat op het weerkaartje van het NOS Journaal steevast een wolkje boven Texel te zien is. De kijkers krijgen zo de indruk dat het op Texel altijd bewolkt is en dat is niet bevorderlijk voor het toeristisch imago. In werkelijkheid is Texel juist zonniger dan de rest van Nederland. In een videofilm die in de tentoonstelling te zien is, zet weerman Erwin Kroll het een en ander recht.

De kenmerken van het Texelse weer vergeleken met 'de overkant' zijn onder andere meer zon, koeler in voorjaar en zomer, zachter in herfst en winter en hardere wind. In de tentoonstelling wordt vermeld waardoor dit komt en welke weerverschijnselen op Texel vaak voorkomen, zoals mist van zee en luchtspiegelingen.

Texelaars praten graag over het weer. In de tentoonstelling zijn flink wat rake uitdrukkingen over het weer in het Texels dialect opgenomen. Verder zijn er lokale weerwijsheden van Fer van Tatenhove en een gedicht en een liedje van Huib Fenijn over de grillen van het Texelse weer.

De natuur op Texel reageert op het weer. Zo trekken bij storm zeevogels naar de kust en wadvogels naar de polder. Met een ruwe branding in het voorjaar komt er schuim op het strand en bij een rustige zee zijn er lichtgevende zeevonkjes. Bij oostenwind in voor- en najaar komen uit de koers geraakte trekvogels uit Oost-Europa op Texel terecht. Door het uitblijven van vorst zijn vaak tot in december volop paddenstoelen in de duinen te vinden. De weers­omstandig­heden hebben ook effect op het vetgehalte van de Texelse schapenwol.

Van wetenschappers en beleidsmakers verschijnen veel berichten in de media over mogelijke klimaatverandering, de oorzaken en de gevolgen ervan. Op dit moment is hierover onder deskundigen echter geen consensus. Veel beweringen staan haaks op elkaar. Ecomare laat in deze tentoonstelling de verschillende visies naast elkaar zien. Op verschillende posters worden ze gepresenteerd, verluchtigd met cartoons van Juultje Putman. De bezoeker kan de visies los van elkaar beoordelen.

Intussen houdt de overheid wel rekening met de toegenomen grilligheid van het weer, o.a. door het Masterplan Water. Dit is een project van gemeente, provincie en waterschap om het regenwater beter te kunnen bergen en vast te houden voor droge perioden. U ziet hoe Texel is voorbereid op het weer van de toekomst.

De tentoonstelling 'Wolkje boven Texel?' is speciaal gericht op kinderen en voor hen is er veel te doen. Zo kunnen ze zelf wind, lage druk en bliksem maken. Op een computer zijn de gegevens te zien van ons eigen weerstation op het dak. Bezoekers kunnen deze gegevens vergelijken met de landelijke weersverwachting.