Gemeente Utrecht


Secretarie
Communicatiebureau/Bestuur
persbericht
|5 juli 2006 

UTRECHT MAAKT WERK VAN START TOUR DE FRANCE IN 2009

Wat kan Utrecht verwachten als ze de start van de Tour de France in 2009 binnenhaalt? Met deze vraag in het achterhoofd hebben Commissaris van de Koningin Boele Staal, burgemeester Annie Brouwer-Korf en wethouder Harm Janssen en enkele gemeenteambtenaren afgelopen dagen de toursteden Straatsburg en Valkenburg bezocht. Daarnaast was de delegatie aanwezig om de Utrechtse lobby extra kracht bij te zetten. Burgemeester Brouwer heeft, als gast van Rabobank Nederland, de eerste etappe met start en finish meegereden in de Rabo-volgwagen.

Nuttige contacten
Het belang van het bezoek is veelzijdig: er is gezien hoe steden zich hebben voorbereid op de invasie van de tourkaravaan, wat gedaan wordt aan bewegwijzering, aan side-events en uitnodigingsbeleid. Bestuurlijk is het bijwonen van de touretappes ook zeer positief geweest: er zijn vele contacten verstevigd, er is van diverse kanten steun uitgesproken voor de Utrechtse kandidatuur en natuurlijk is de tourdirectie opnieuw verteld over de bijzondere mogelijkheden van het Grand Départ in Utrecht. Burgemeester Brouwer hierover: "Net als de vorige keer: er zijn geen beloftes gedaan, maar men is zeer goed op de hoogte van het Utrechtse aanbod en het was goed elkaar weer te spreken."

In 2002 zijn de eerste schreden gezet op weg naar de officiële kandidatuur van Utrecht voor de start van de Tour de France 2009. Inmiddels ondersteunen de Nederlandse regering en de Koninklijke Nederlandsche Wielren Unie dit initiatief. De ambitie is groot en er wordt niets aan het toeval overgelaten. Nu de bidprocedure achter de rug is, is het wachten op de uiteindelijke toewijzing van de ASO (de verantwoordelijke organisatie van de Tour) begin 2008. Tot die tijd gaan gemeente Utrecht en partners die het initiatief steunen door; hoewel er nog niets zeker is, is er volop vertrouwen in een goede afloop en dus op Utrechtse start van de Tour de France.

Andere fietsevenementen
Ondertussen vinden diverse andere fietsevenementen plaats. Zo vindt op 20 augustus het grote fietsevenement Ride for the Roses plaats in Utrecht. Duizenden fietsers maken een tocht van 30, 50 of 100 kilometer om zoveel mogelijk geld op te halen voor onderzoek naar kanker. Daarnaast is de gemeente gestart het bedrijfsleven in en rond Utrecht te enthousiasmeren voor haar kandidatuur. Het Utrechtse bedrijfsleven is in een traject van drie stappen geattendeerd op de Utrechtse ambitie. Na het ontvangen van een DVD met de mooiste momenten van de tour en een ravitailleringtasje, zijn de bedrijven door officiële rondemissen uitgenodigd voor een speciale bijeenkomst op 28 augustus. De intentie van de gemeente is om ook het bedrijfsleven meer te betrekken en samen aan de slag te gaan om het Grand Départ de Tour de France naar de stad te halen.

Noot voor de media:
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Sari Klatter, 030 - 286 14 09.


---- --