Dossier helpt bij omschakeling naar verbrede landbouw

Boer krijgt andere functie voor maatschappij

WAGENINGEN, 20060705 -- De boer krijgt een heel andere functie voor de maatschappij. Hij is beheerder van het landschap, verkoopt zijn producten direct aan huis, geeft cursussen kaasmaken, organiseert excursies en bedrijfsuitjes, legt attractieve wandelpaden aan door de weilanden, produceert duurzame energie en vangt vandalistische jongeren en overspannen ouderen op.


Geen geringe taak. De omschakeling naar deze activiteiten is dan ook niet voor iedereen weggelegd. Maar vooral kleinere bedrijven kunnen door de lagere opbrengstprijzen voor landbouwproducten geen gezinsinkomen meer halen uit de boerderij. Daardoor moeten veel agrarische ondernemers op zoek naar een neveninkomen.

Minister van LNV Veerman heeft in zijn visie op de toekomst 'Kiezen voor landbouw' beschreven dat de Nederlandse boeren en tuinders zich steeds vaker zullen gaan inzetten voor het verlenen van zogenaamde 'groene, blauwe en rode' diensten. Het zijn echter de ondernemers zelf die met hun handelen bepalen hoe de agrarische sector van morgen er uit zal zien.

Om hen daarbij te ondersteunen is AgriHolland gestart met het Dossier Verbrede landbouw. Hierin worden kort de belangrijkste mogelijkheden besproken voor het organiseren van een nieuwe inkomstenbron op de boerderij. De nevenactiviteiten vallen onder vijf categoriëen: recreatie, zorg, natuurbeheer, de verkoop van (streek)producten in boerderijwinkels en bio-energie. Het is erg belangrijk goed na te gaan welke activiteit bij een ondernemer past. Het dossier geeft daarbij handvaten. In het dossier wordt ook actueel nieuws rond verbrede landbouw gemeld. Een groot aantal links naar diepgaander informatie helpt boeren en tuinders om beter gebruik te maken van de mogelijkheden die er zijn en op nieuwe ideeën te komen.
Het AgriHolland dossier Verbrede Landbouw is te vinden op www.agriholland.nl/dossiers/verbredelandbouw/




Ingezonden persbericht