Ingezonden persbericht


PERSBERICHT

Nieuwe tentoonstelling in het Zeeuws maritiem muZEEum

PAULINE VOS & OSCAR VERPOORTEN, maritieme grafiek

Van 1 juli tot en met 20 augustus toont het Zeeuws maritiem muZEEum in Vlissingen werk van Pauline Vos en Oscar Verpoorten. Vos & Verpoorten verwierven veel bekendheid met hun maritieme grafiek. Beiden hebben in opdracht van enkele bedrijven, waaronder Oranje scheepsverzekeringen, bijzondere etsen gemaakt. Deze etsen zijn nog nooit in het openbaar te zien geweest. In deze tentoonstelling zullen enkele van deze etsen voor het eerst aan het publiek getoond worden. Pauline Vos (1964)
"... ik maak mijn werk naar dat wat ik waarneem in schoonheid, puurheid of humor..." Oscar Verpoorten (1952-2003)
"...het beste compliment dat ik ooit heb gekregen, was dat ik werd uitgescholden voor ZIGEUNER IN DE KUNST..." De tentoonstelling 'Pauline Vos & Oscar Verpoorten, maritieme grafiek' is een bijzonder tweeluik van het werk van Vos en Verpoorten. Het 'technische' van Oscar Verpoorten vindt zijn tegenhanger in het 'organische' van Pauline Vos. Van beiden zijn etsen te zien, van Pauline Vos ook zeefdrukken.

Oscar Verpoorten
Oscar Verpoorten verwierf binnen de watersport en maritieme wereld grote bekendheid met zijn voortreffelijke etsen. Vooral de schoonheid van ijzeren en doorleefde schepen en constructies inspireerden hem. Door geraffineerd kleurgebruik en het gebruik van noestige ruwe vormen, maar zonder toepassing van een gedetailleerde techniek wist hij het rauwe karakter van zijn onderwerpen, waaronder veel vuurtorens, op ongeëvenaarde wijze uit te beelden. Zijn werk werd geëxposeerd en aangekocht door diverse scheepvaartmusea. Verpoorten was autodidact etser met een eigen visie en etstechniek, herkenbaar puur, krachtig en non-conformistisch. Zijn fascinatie met ijzeren, doorleefde schepen en constructies maakt hun rauwe schoonheid hoorbaar en tastbaar. Zijn etsen lijstte hij in zelfgelaste stalen 'roest'lijsten, die de onderwerpen van zijn werk extra benadrukken. In 2003 overleed Oscar Verpoorten. Onder de naam WB10 wordt zijn werk beheerd door zijn weduwe Pauline Vos. Een deel van deze collectie etsen is beschikbaar voor verkoop.

Pauline Vos
Pauline Vos, beeldend kunstenaar, graficus, schrijver en fotograaf. Woont en werkt op de voormalige stoomsleper de 'WB10'. In het scheepsruim is de werkplaats, waar zij haar etsen en zeefdrukken maakt en afdrukt, foto's ontwikkelt en gedichten schrijft. Tijdens haar buitenlandse reizen, in werkhavens en aan boord van kotters, raakt Pauline geïnspireerd. Daar komt zij de onderwerpen van haar werk tegen. Haar sterke visie op kleurgebruik, vlakverdeling en realisme kenmerkt de zeer eigen stijl waarmee ze de grote verscheidenheid aan onderwerpen verbeeld. De etsen en zeefdrukken van haar hand resulteren hierdoor in voorstellingen van bijvoorbeeld visbootjes, scheepswerf- en haventaferelen. Ieder kunstwerk, ook dat van Oscar, wordt door Pauline Vos voorzien van een door haar zelf gelaste stalen lijst.

Op 7 juli zal de tentoonstelling 'Pauline Vos & Oscar Verpoorten, maritieme grafiek' officieel geopend worden door Drs. Remmelt Daalder, specialist in maritieme kunst, conservator van het Nederlands Scheepvaartmuseum Amsterdam.

Het muZEEum is het hele jaar geopend van:
Maandag t/m vrijdag 10.00-17.00 uur Zaterdag, zondag en feestdagen 13.00-17.00 uur
U vindt het muZEEum aan de Nieuwendijk in Vlissingen, telefoon 0118-412498. Wilt u meer informatie? Kijk dan op www.muzeeum.nl.

Juli 2006


Ingezonden persbericht