Regering.nl

EINDVERSLAG van INFORMATEUR LUBBERS

R.F.M. Lubbers
Informateur
Aan de Koningin
's-Gravenhage, 5 juli 2006

Op 1 juli jongstleden heeft u mij verzocht op zo kort mogelijke termijn een onderzoek in te stellen naar de mogelijkheid een missionair kabinet van CDA en VVD te vormen, dat echter ook de taak heeft vervroegde verkiezingen te bevorderen op een onder mijn leiding nader te bepalen datum in november 2006 en mitsdien ontbinding van de Tweede Kamer der Staten-Generaal. Om uitvoering te geven aan uw verzoek heb ik op 3 juli gesproken met de voorzitter van de Eerste Kamer, de voorzitter van de Tweede Kamer, de voorzitters van alle fracties resp. groepen in de Tweede Kamer en de demissionaire minister-president en vice-ministerpresident. Tussentijds heb ik U, evenals de vice-president van de Raad van State van de voortgang van mijn werkzaamheden mogen informeren. Ter afronding van mijn werkzaamheden heb ik vandaag mijn bevindingen besproken met de voorzitters van de fracties van CDA en VVD in de Tweede Kamer, en met de demissionaire minister-president, resp. beoogde formateur, en vice-ministerpresident. Mij is gebleken dat, hoewel de adviezen en voorkeuren uiteenlopen, het bevorderen van verkiezingen van de Tweede Kamer op woensdag 22 november 2006 op ruime steun in de Tweede Kamer mag rekenen..2 Het missionaire kabinet zal voor de voorstellen die zij indient telkens steun in de Tweede Kamer moeten verwerven.
Mij is voorts gebleken dat voldoende steun in de Tweede Kamer aanwezig is voor het indienen van een volwaardige Begroting 2007, inclusief dekkingsplan en het al ingediende wetsontwerp "Werken aan Winst", door een CDA/VVD-kabinet.
Ik heb de fractievoorzitters van CDA en VVD geïnformeerd over de overige onderwerpen die door fracties aan mij zijn gemeld. Het is vervolgens aan de formateur en het constituerend beraad resp. aan het beoogde kabinet te bezien van wat naar hun oordeel kan gelet de benodigde terughoudendheid waartoe de beperkte tijd tot aan het verkiezingsreces noopt. Ik vertrouw dat datzelfde richtsnoer ook doorwerkt bij de CDA- en de VVD-fractie in de agendabepaling van Tweede en Eerste Kamer.
Op grond van mijn bevindingen mag ik u aanbevelen de heer mr.dr. J.P. Balkenende te benoemen tot formateur en deze te verzoeken op de kortst mogelijk termijn een kabinet te vormen uit CDA en VVD dat ook tot taak heeft om verkiezingen te bevorderen op 22 november 2006, en mitsdien ontbinding van de Tweede Kamer der Staten-Generaal.

Met gevoelens van bijzondere hoogachting,
R.F.M. Lubbers