Socialistische Partij

Marechaussee moet alle getuigen schietincidenten verhoren

05-07-2006 * Tweede-Kamerlid Krista van Velzen (SP) vindt dat de Koninklijke Marechaussee bij het onderzoeken van dodelijke schietincidenten in Uruzgan alle getuigen en betrokkenen moet verhoren, en niet slechts de Nederlandse betrokkenen. Ze vraagt minister Kamp om hiervoor een garantie af te geven.

De marechaussee geeft aan dat het zich bij het onderzoeken van schietincidenten om veiligheidsredenen alleen zal baseren op radioverkeer, eventueel beeldmateriaal en informatie van de betrokken militairen. Voor Van Velzen bewijst dit dat het wezen van de operatie anders is dan was voorgesteld.

Krista van Velzen Van Velzen: "De marechaussee ziet toe op het verloop van de missie volgens de afgesproken regels. Als die controle gedeeltelijk wegvalt, wordt niet alleen de parlementaire controle moeilijker, ook de missie zelf kan zich makkelijker aan regels en toezicht onttrekken. Daarmee ontstaat het risico dat de missie een oorlog zonder regels en toezicht wordt. Daarom moet er alles aan gedaan worden de agenten van marechaussee hun werk te laten doen."

"Als Nederlanders betrokken raken bij incidenten waar slachtoffers vallen moet goed onderzocht worden hoe dit gebeurde en of het te rechtvaardigen valt. Daarvoor is het cruciaal om de lokale getuigen en andere betrokkenen te kunnen horen. Het is ook in het eigenbelang van de Nederlandse militairen: hun handelen moet boven iedere twijfel verheven zijn."

Van Velzen heeft minister Kamp om aanvullende methoden en garanties gevraagd zodat de Marechaussee ook lokale mensen kan horen en zich in haar onderzoekswerk niet eenzijdig op militaire informatie hoeft te baseren.