Groen!

Brussel, 5 juli 2006

Groen! wil vredesrol van Vlaanderen in Gaza

Groen! wil actieve vredesrol van Vlaanderen en België tegen Israëlische agressie in Gaza

Groen! is ontgoocheld over de passieve houding van de Vlaamse regering inzake de Israëlische militaire acties in Gaza. De Israëlische overheid overtreedt op flagrante wijze het internationaal recht en duwt meer dan een miljoen Palestijnen in Gaza in chaos en ontreddering. Vlaams minister Geert Bourgeois (CD&V-N-VA) erkent dit, maar weigert namens de Vlaamse regering een officiële afkeuring over te maken aan de Israëlische autoriteiten. Dit was duidelijk op te maken uit het antwoord dat de minister vandaag tijdens het actuele vragenuurtje in het Vlaams parlement gaf op een parlementaire vraag van Vlaams volksvertegenwoordiger Eloi Glorieux (Groen!).

Groen! wil dat de Vlaamse regering de resolutie uitvoert die reeds meer dan een jaar geleden in de commissie Wapenhandel unaniem werd goedgekeurd. Hierin wordt de Vlaamse regering opgeroepen er bij Israël op aan te dringen om de adviezen van het Internationaal Gerechtshof na te leven en de apartheidsmuur af te breken. Tevens roept de resolutie op om vanuit Vlaanderen geen vergunningen voor wapenexport naar Israël meer af te leveren. Als gevolg van een ongeoorloofde directe inmenging vanuit de Israëlische ambassade werd deze resolutie, ondanks unanieme goedkeuring in de commissie, nog steeds niet voor definitieve goedkeuring aan de plenaire vergadering van het parlement voorgelegd. Ik stel vast dat de Israëlische diplomaten veel minder scrupules hebben om zich met de activiteiten van het Vlaams parlement te bemoeien, dan de Vlaamse regering die zelfs haar officiële standpunt niet aan Israël durft over te maken, zegt Eloi Glorieux (Groen!).

Groen! stelt voor dat Vlaanderen - eventueel samen met andere Europese regios met constitutionele bevoegdheid, zoals Catalonië en Schotland - een actievere rol zouden spelen in conflictpreventie en vredesbemiddeling. Vlaanderen heeft zelf geen leger en vormt daardoor geen bedreiging voor andere staten of volkeren. Hierdoor kunnen we als geen ander een bemiddelaarsrol vervullen, zegt Vlaams volksvertegenwoordiger Eloi Glorieux (Groen!). Bemiddeling over de uitwisseling van de ontvoerde Israëlische sergeant met Palestijnse kinderen en vrouwen in Israëlische gevangenissen zou bijvoorbeeld een actieve bijdrage kunnen leveren aan de stopzetting van de huidige onaanvaardbare agressie in Gaza.

Groen! beantwoordt in ieder geval de oproep van het Vlaams Actieplatform Palestina om op donderdag 6 juli, van 12u.30 tot 14u., een protestactie te houden aan het federaal ministerie van Buitenlandse Zaken. Het Actieplatform Palestina wil terecht dat ook de federale regering een actievere rol speelt om Israël te dwingen zijn agressie stop te zetten en het internationaal humanitair recht te respecteren.