Ingezonden persbericht


Persbericht, 5 juli 2005

Aantal te koop staande huizen naar recordhoogte

In het eerste halfjaar van 2006 is het aanbod van koophuizen in Nederland toegenomen met bijna 5% naar een recordhoogte van 143.000. Nooit eerder stonden er zo veel woningen te koop. Volgens de website spacemakers.nl is de stijging toe te schrijven aan het vertrouwen in de economie, dat de Nederlanders hebben teruggevonden. Het credo 'eerst verkopen, dan pas kopen', dat door veel woningconsumenten de afgelopen 2 jaar werd gehanteerd, lijkt te zijn losgelaten.

Spacemakers, website voor de ontwikkelaars van Nederland, volgt voortdurend de aanbodzijde van de woningmarkt. Uit haar onderzoek blijkt dat de vraagprijzen voor woningen tussen juli 2005 en juli 2006 met 1,5% zijn toegenomen. Dit is duidelijk minder dan de gemiddelde verkoopprijs, die in deze periode ca. 4% steeg.

De vraagprijs per m2 woonoppervlakte steeg bij rijwoningen het snelst, met 2,4% ten opzichte van vorig jaar. Uit de cijfers blijkt een groeiende vraag naar de goed betaalbare rijwoningen, terwijl het aanbod van (dure) vrijstaande woningen en van appartementen gestaag blijft toenemen. Voor appartementen geldt dat de gemiddelde vraagprijs licht is gedaald.

Het woningaanbod nam het snelst toe in de mindere woonmarkten (Groningen 12%, Friesland 9%, Limburg 10% en Zeeland 13%), in de sterke woonmarkten (Amsterdam en de provincie Utrecht) trad een daling van het aantal te koop staande huizen op. ----------------------------------------------