Rembrandt, All His Paintings

Local world bv

Amsterdam, 26 juni 2006
De grootste Rembrandt tentoonstelling ooit.

Beurs van Berlage, Amsterdam 7 juli - 3 september 2006

Speciale persvoorbezichtiging: donderdag 6 juli om 16.00 uur. Voor aanmeldingen en meer informatie: Christiane Bosman, 020- 66 25 300/ christiane@localworld.nl

Nog een paar weken en dan zijn voor het eerst in de geschiedenis alle schilderijen van Rembrandt in één overzichtstentoonstelling te zien. Uitgevoerd in hoogwaardige reproducties en op ware grootte geprint, worden op deze grootste Rembrandt tentoonstelling ooit alle werken in chronologie getoond. Op Rembrandt, All His Paintings krijgen we een volledig inzicht in het oeuvre van de meester. Een ervaring die met de originele werken vanwege hoge transport- en verzekeringskosten nooit mogelijk zal zijn. Een overdonderende hoeveelheid aan schilderijen, zo'n 300 in totaal, waarvan nauwelijks valt te bevatten dat ze door één persoon zijn gemaakt.

Alle schilderijen bij elkaar
Alle schilderijen achter elkaar, in chronologische volgorde en op ware grootte, maakt dat de ontwikkelingen in het werk van de meester in één klap visueel waarneembaar zijn. Een ongekende ervaring die het mogelijk maakt ontwikkelingen en verbanden te ontdekken. Om dit ambitieuze plan te verwezenlijken werden grootbeelddia's van de schilderijen bij musea en particuliere collecties over de hele wereld opgevraagd en door Epson met de meest geavanceerde printtechnieken gereproduceerd. Alles verzamelen bleek geen sinecure, aangezien er bij veel van Rembrandts schilderijen twijfels bestaan over de echtheid. Professor Ernst van de Wetering, Rembrandt-deskundige en hoofd van het Rembrandt Research Project maakte er zijn levenswerk van om de hand van de meester te herkennen. Voor de tentoonstelling Rembrandt, All His Paintings trad hij op als adviseur.

De reproductie: ontelbaar veel voordelen
In de Beurs van Berlage kunnen we, niet gehinderd door museale beveiligings - en conserveringsmaatregelen, met onze neus bovenop de schilderijen komen en het genie van de meester van héél dichtbij zien. Het gebruik van reproducties maakt het mogelijk dat portretten van echtparen, door verzamelaars gescheiden, weer worden herenigd. Bovendien zijn series die verspreid over de wereld hangen in samenhang te zien. Er duiken reproducties van gestolen schilderijen op in de Beurs van Berlage en beschadigde werken worden in reconstructie getoond. Kortom, Rembrandt, All His Paintings is een spannend en educatief experiment.

Meer nog dan alles
Naast het overzicht van schilderijen is er nog veel meer te beleven in de Beurs van Berlage. Zo komen we aan de hand van verschillende thema's van alles te weten over de man achter het penseel. Onder andere blijkt uit het thema de Ondernemer dat Rembrandt meer kwaliteiten had dan alleen artistieke. Hij was een marketingstrateeg in hart en nieren en wist het merk 'Rembrandt' ten volle te benutten. We leren over Rembrandts gevoel voor licht en theater in het thema de regisseur, gluren in een peepshow naar Rembrandts naaktschilderijen en komen meer te weten over zijn inspiratiebronnen en leerlingen. Op het centrale plein kun je zien hoe er ter plekke een 'echte Rembrandt' uit een printer komt rollen en vind je het lastig om de schilderijen te begrijpen en te lezen, dan biedt het 'kijk a-b-c-d-e' de helpende hand. En wil je in het vervolg graag zelf bepalen of je met een èchte Rembrandt te maken hebt of niet, dan leer je met behulp van een stroomschema welke vragen te stellen om stapje voor stapje tot een toe- of afschrijving te komen.

Het Geheim van de Nachtwacht
In het audio-visuele project The Making of the Nightwatch dat doorlopend op de tentoonstelling te zien is, krijgen we een reconstructie voorgeschoteld van de Nachtwacht. Wat speelde er zich af in Rembrandts hoofd, zijn atelier en bij zijn opdrachtgevers voordat hij begon aan dit prestigieuze project? Welke aanwijzingen zitten er verborgen in de verfstreken? Ernst van de Wetering schilderde voor deze film in fasering de ondertekening van het schilderij en voorzag de beelden van commentaar. The Making of the Nightwatch is een fascinerende film over het ontstaan van dit beroemde schilderij, maar ook over de ontberingen die het door de eeuwen heen heeft moeten doorstaan.

Voor iedereen en op elk moment
Rembrandt, All His Paintings is een ongekende ervaring, zowel voor mensen die het werk van Rembrandt kennen en het wel eens allemaal bij elkaar willen zien, als voor diegene die wat minder vaak culturele uitstapjes maken. Ook voor kinderen is er van alles te beleven in de tentoonstelling en op het centrale plein. De tentoonstelling is elke dag van de week open van 11.00 tot 17.00 uur. Daarnaast zijn er avondopenstellingen op donderdag-,vrijdag- en zaterdagavond van 18.00 tot 22.00 uur. Bezoekers worden dan verwelkomd met een drankje en er zijn rondleiders aanwezig.

Kijk voor meer informatie op www.allhispaintings.nl of bel 0900-11 22 345 (0,20 ct per minuut) Voorverkoop: www.beep.nl (ontvang je ticket op je mobiel en krijg korting) of via het Amsterdam Uitbureau. Mensen met een stadpas mogen gratis naar binnen

Organisatie:
Directie: Local World
Art direction en communicatie: Boomerang communicatie
Prints: Epson
Curator: Judith Noorman
Advies: Ernst van de Wetering
Ontwerp: D&A, Ton van der Spruit en Ad Werner
Scannen en drukbegeleiding: Nefli BV
Filmproductie: Filmmore

Adres: Beurs van Berlage, Beursplein 1, Amsterdam
Voor de redactie

Persfoto's kunnen worden gedownload van de site: www.allhispaintings.nl - pers. Voor meer informatie: Christiane Bosman 020-66 25 300, christiane@localworld.nl