Digitale Gemeente Houten

MAXIMUMSNELHEID RONDWEG-NOORD WEER 70 KM/U

donderdag 29 juni 2006 - Bron: Gemeente Houten

Met ingang van 7 juli geldt op de noordelijke Rondweg in Houten weer de oude maximumsnelheid van 70 kilometer per uur. Op de zuidelijke Rondweg blijft voorlopig maximaal 50 kilometer per uur toegestaan.

Metingen geven aan dat de Rondweg-zuid tussen De Koppeling en Het Meer sinds het asfalteren vorig jaar juli, nog altijd niet stroef genoeg is om de maximumsnelheid terug te brengen naar 70 kilometer per uur. 'In overleg met de aannemer is nu besloten om dat weggedeelte van nieuw asfalt te voorzien', zegt wethouder Willy Wagenmans (Openbare Werken). 'Deze werkzaamheden vinden eind september plaats en zullen volgens planning twee dagen duren. Hoewel de rest van de zuidoostelijke Rondweg voldoende stroef is, kiezen we er met verkeerskundige argumenten toch voor, om ook dáár voorlopig de maximumsnelheid van 50 kilometer per uur te handhaven. Zodra onderzoek van het nieuwe asfalt heeft aangetoond dat de stroefheid voldoende is, naar verwachting maart 2007, verhogen we de maximumsnelheid op de Rondweg Zuidoost naar 70 kilometer per uur. We betreuren de ontstane situatie en hebben er begrip voor dat niet alle weggebruikers onze maatregelen met gejuich zullen ontvangen', aldus Wagenmans. 'Maar we stellen alles in het werk om dit probleem zo snel mogelijk op te lossen.'

Grootschalig onderhoud
In 2005 is grootschalig onderhoud gepleegd aan de Rondweg. Sinds november, het moment waarop de weg werd vrijgegeven voor alle verkeer, zijn nog de nodige afrondende werkzaamheden verricht. Zo is op diverse punten de stroefheid van het wegdek gemeten, de verschillende verkeerslichten zijn in één netwerk samengebracht, de bermen zijn opgehoogd tot het niveau van de Rondweg en er is dimverlichting geïnstalleerd.

Verkeerslichten
Met de aanleg van het netwerk staan alle verkeerslichten met elkaar in verbinding. Dit systeem wordt bediend vanuit het gemeentehuis. Mocht in een verkeerslicht onverhoopt storing optreden, dan komt de melding hiervan direct bij de gemeente binnen. Na de zomer starten de voorbereidingen om het systeem zodanig aan te passen dat een groene golf op de Rondweg mogelijk is.

Dimverlichting
Met het in werking stellen van de dimverlichting bespaart de gemeente veel energie(kosten). In de schemering en de spits branden alle lichten op 100%. Op de kruisingen is dit altijd het geval. In de avond worden de lichten bij een kruispunt gedimd van 100% naar 70%. Vervolgens gaan in de nacht de lichten tussen de kruisingen nog verder terug naar 50%. Deze reductie van licht is voor de weggebruiker nauwelijks zichtbaar, waardoor het zicht op de weg hetzelfde blijft.

Zuidwestelijke Rondweg
Vanwege de bouwwerkzaamheden blijft op het zuidwestelijke deel van de Rondweg tussen De Koppeling-West en Het Gras de maximumsnelheid 50 kilometer per uur. Volgens planning wordt dit stuk Rondweg in 2007 opnieuw geasfalteerd. Zodra het nieuwe wegdek stroef genoeg is, gaat de maximaal toegestane snelheid naar 70 kilometer per uur.

Copyright © Stichting Digitale Gemeente Houten 1996 - 2006 Deze website is een particulier initiatief en wordt derhalve NIET beheerd door de overheid (gemeente Houten).